FOTO by Toni Grahovac

Recepti

RECEPT: Mačje oči – kolač kojem nijedan član obitelji ne može odoljeti!

admin 13. listopada 2021.

Ovaj sočan kolač središte je obiteljskog okupljanja...

Osim što osvaja izgledom, Mačje oči su u jednakoj mjeri i ukusne. Ovaj kolač je vjerojatno svatko od nas probao barem jednom u životu.

Godinama se prenosi iz generacije u generaciju te je obavezan dio svačije slatke bilježnice. Stvoren je za sve ljubitelje kremastih kolača, kao i banane i čokolade.

U nastavku donosimo recept:

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa
  • pola praška za pecivo (puna čajna žličica)

Za kremu:

  • 3 jaja
  • 80 g smeđeg šećera
  • 200 g tamne čokolade
  • malo arome vanilije
  • 200 g maslaca
  • 4 banane

Priprema:

Za biskvit – odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa pjenasto izmiksati žumanjke i šećer. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao te dodati u žumanjke i izmiješati . U tu smjesu lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti smjesu na papir za pečenje u velik pleh.

Peći u pećnici zagrijanoj na 180ºC oko 20-ak minuta. Izvaditi iz pećnice pa biskvit dok je još vruć zamotati u roladu zajedno s papirom za ostaviti da se biskvit tako zamotan ohladi.

Za kremu : pjenasto izmiksati cijela jaja sa šećerom. Smjesu prebaciti u posudu u kojoj će se kuhati na pari. Kuhati desetak minuta uz stalno miješanje.

Maknuti s pare pa u vruću kremu dodati čokoladu i miješati dok se ne sjedini. Dodati žličicu arome vanilije. Posebno izmiksati hladni maslac te ga umiješati u kremu kada se ohladila.

Slaganje rolade: odmotati biskvit i premazati ti ga s otprilike dvije trećine kreme. Na krajeve složiti po dvije(što ravnije) banane te zarolati prema sredini.

Photo by: Toni Grahovac

Premazati spoj biskvita s malo kreme i roladu staviti na pladanj tako da je spoj prema dolje. S ostatkom kreme premazati roladu, ukrasiti po želji i staviti u frižider minimalno 2-3 sata(najbolje preko noći) da se ohladi i stisne.

U slast!