FOTO by Toni Grahovac
RECEPT: Mačje oči – kolač kojem nijedan član obitelji ne može odoljeti!
Ovaj sočan kolač središte je obiteljskog okupljanja...
Osim što osvaja izgledom, Mačje oči su u jednakoj mjeri i ukusne. Ovaj kolač je vjerojatno svatko od nas probao barem jednom u životu.
Godinama se prenosi iz generacije u generaciju te je obavezan dio svačije slatke bilježnice. Stvoren je za sve ljubitelje kremastih kolača, kao i banane i čokolade.
U nastavku donosimo recept:
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice brašna
- 2 žlice kakaa
- pola praška za pecivo (puna čajna žličica)
Za kremu:
- 3 jaja
- 80 g smeđeg šećera
- 200 g tamne čokolade
- malo arome vanilije
- 200 g maslaca
- 4 banane
Priprema:
Za biskvit – odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa pjenasto izmiksati žumanjke i šećer. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao te dodati u žumanjke i izmiješati . U tu smjesu lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti smjesu na papir za pečenje u velik pleh.
Peći u pećnici zagrijanoj na 180ºC oko 20-ak minuta. Izvaditi iz pećnice pa biskvit dok je još vruć zamotati u roladu zajedno s papirom za ostaviti da se biskvit tako zamotan ohladi.
Za kremu : pjenasto izmiksati cijela jaja sa šećerom. Smjesu prebaciti u posudu u kojoj će se kuhati na pari. Kuhati desetak minuta uz stalno miješanje.
Maknuti s pare pa u vruću kremu dodati čokoladu i miješati dok se ne sjedini. Dodati žličicu arome vanilije. Posebno izmiksati hladni maslac te ga umiješati u kremu kada se ohladila.
Slaganje rolade: odmotati biskvit i premazati ti ga s otprilike dvije trećine kreme. Na krajeve složiti po dvije(što ravnije) banane te zarolati prema sredini.
Premazati spoj biskvita s malo kreme i roladu staviti na pladanj tako da je spoj prema dolje. S ostatkom kreme premazati roladu, ukrasiti po želji i staviti u frižider minimalno 2-3 sata(najbolje preko noći) da se ohladi i stisne.
U slast!