Dom

RECEPT: Kraljica okusa ‘Pistacio’ torta

Nina Stojanov 08. travnja 2019.

Predivna proljetna torta od pistacija, kreme od krušaka i limuna!

Proljetne boje, šarenilo. Probudimo u sebi maštu i igrajmo se s proljećem. Donosim vam kraljicu okusa, sočnu i ukusnu tortu od pistacije s kremom od limuna i krušaka. Neka se nađe na našem stolu u nadolazeće blagdane u stilu.

U nastavku pročitajmo što vam je sve potrebno i kako ćemo ju izraditi.

SASTOJCI:

Za biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 45 g Pšeničnog oštrog brašna
  • 40 g mljevenih pistacija
  • naribana limunova korica
  • Prašak za pecivo dr.Oetker

Za kremu od pistacija:

  • 6 žlica Gussnela
  • 6 žlica šećera
  • 500 ml mlijeka
  • naribana limunova korica
  • 90 g maslaca
  • 120 g mljevenih pistacija
  • Vanilin šećer dr. Oetker

Za kremu od krušaka:

  • 6 žlica Gussnela
  • 40 g šećera
  • 500 ml soka od krušaka
  • 80 g maslaca

Za nadjev i ukrašavanje:

  • 100 g Džema od đumbira i naranče (može i od marelice)
  • Boja dr. Oetker za izradu fondan mase
  • 50 g mljevenih pistacija

IZRADA:

1. Za biskvit istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa šećerom pjenasto izmiješajte.

2. Žumanjcima dodajte brašno, pistacije i naribanu limunovu koricu.

3. Pripremljenu smjesu sa žumanjcima lagano umiješajte u čvrsti snijeg od bjelanjaka.

4. Okrugli kalup prekrijte papirom za pečenje.

Pola količine biskvitne smjese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 10 minuta. Poslije ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smjese.

5. Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promjera 18 ili 20 cm, ovisno o veličini kalupa za torte.

6. Za kremu od pistacija škrobno brašno pomiješajte sa šećerom i sve zajedno razmutite s oko 300 ml hladnog mlijeka.

7. Preostalo mlijeko zakipite zajedno s naribanom koricom limuna. Mlijeko maknite s vatre, umiješajte razmućeno škrobno brašno sa šećerom i kuhajte stalno miješajući pjenjačom oko 15-ak sekundi. Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj maslac i mljevene pistacije.

8. Za kremu od krušaka škrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakipite.

9. Posudu sa sokom odmaknite s vatre, pjenjačom umiješajte razmućeno škrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa. U malo prohlađenu kremu umiješajte maslac.

10. Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa, premažite je džemom i s pola količine pripremljene kreme od krušaka. Na to stavite drugu biskvitnu koru, premažite je s pola količine džema pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistacija.

11. Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite džem, kreme i sve pripremljene kore.

12. Tortu stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.

Na kraju, ostatak kreme potrošite na premazivanje torte i posujte ju mljevenim pistacijama. Neka vas obuzme proljetno veselje, i s malo boje i fondata izradite cvjetiće i ukrasite tortu. U slast!

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!