RECEPT: Kraljica okusa ‘Pistacio’ torta
Predivna proljetna torta od pistacija, kreme od krušaka i limuna!
Proljetne boje, šarenilo. Probudimo u sebi maštu i igrajmo se s proljećem. Donosim vam kraljicu okusa, sočnu i ukusnu tortu od pistacije s kremom od limuna i krušaka. Neka se nađe na našem stolu u nadolazeće blagdane u stilu.
U nastavku pročitajmo što vam je sve potrebno i kako ćemo ju izraditi.
SASTOJCI:
Za biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 45 g Pšeničnog oštrog brašna
- 40 g mljevenih pistacija
- naribana limunova korica
- Prašak za pecivo dr.Oetker
Za kremu od pistacija:
- 6 žlica Gussnela
- 6 žlica šećera
- 500 ml mlijeka
- naribana limunova korica
- 90 g maslaca
- 120 g mljevenih pistacija
- Vanilin šećer dr. Oetker
Za kremu od krušaka:
- 6 žlica Gussnela
- 40 g šećera
- 500 ml soka od krušaka
- 80 g maslaca
Za nadjev i ukrašavanje:
- 100 g Džema od đumbira i naranče (može i od marelice)
- Boja dr. Oetker za izradu fondan mase
- 50 g mljevenih pistacija
IZRADA:
1. Za biskvit istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa šećerom pjenasto izmiješajte.
2. Žumanjcima dodajte brašno, pistacije i naribanu limunovu koricu.
3. Pripremljenu smjesu sa žumanjcima lagano umiješajte u čvrsti snijeg od bjelanjaka.
4. Okrugli kalup prekrijte papirom za pečenje.
Pola količine biskvitne smjese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 10 minuta. Poslije ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smjese.
5. Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promjera 18 ili 20 cm, ovisno o veličini kalupa za torte.
6. Za kremu od pistacija škrobno brašno pomiješajte sa šećerom i sve zajedno razmutite s oko 300 ml hladnog mlijeka.
7. Preostalo mlijeko zakipite zajedno s naribanom koricom limuna. Mlijeko maknite s vatre, umiješajte razmućeno škrobno brašno sa šećerom i kuhajte stalno miješajući pjenjačom oko 15-ak sekundi. Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj maslac i mljevene pistacije.
8. Za kremu od krušaka škrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakipite.
9. Posudu sa sokom odmaknite s vatre, pjenjačom umiješajte razmućeno škrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa. U malo prohlađenu kremu umiješajte maslac.
10. Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa, premažite je džemom i s pola količine pripremljene kreme od krušaka. Na to stavite drugu biskvitnu koru, premažite je s pola količine džema pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistacija.
11. Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite džem, kreme i sve pripremljene kore.
12. Tortu stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.
Na kraju, ostatak kreme potrošite na premazivanje torte i posujte ju mljevenim pistacijama. Neka vas obuzme proljetno veselje, i s malo boje i fondata izradite cvjetiće i ukrasite tortu. U slast!
Autor teksta: Nina Stojanov
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!