FOTO by Dalmatian things with Nina

Recepti

RECEPT: Košnice od oraha!

Nina Stojanov 23. prosinca 2022.

Ako ste emotivac kao ja i vučete iz djetinjstva sve ono što ste voljeli, onda su košnice od oraha jedan od recepata koje pamtite cijeli život.

Mamin najdraži kolač, drveni kalup star više od 20 godina, orasi i punjenje dovode do ove predivne slastice . Zar nisu posebni?

Danas među svim suvremenim kolačima, rijetko ćemo pronaći na popisu jestivu hostiju koja se koristi kao podloga ovih košnica.

Košnice od oraha su starinski recept, koji vizualno i okusom osvajaju.

Kako su košnice već pomalo zaboravljene, ovo mi je bila idealna prilika ponovno ih vratiti u punom sjaju.

Za izradu košnica vam je potrebno malo strpljenja, a najvažnije što trebate znati je da tajna leži u kalupima koje samo morate dobro pošećeriti da vam s lakoćom izađe željeni oblik.

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci na nadjev:

  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 1 jaje
  • 1 žlica oštrog brašna Čakovečki mlinovi
  • 3 žlice mlijeka
  • 4 žlice čokolade za kuhanje ( naribane )
  • 250 g maslaca

Sastojci za košnice:

  • 2 bjelanjka
  • 300 g mljevenih oraha
  • 200 g šećera u prahu

Još će vam trebati:

  • Cca 150 g šećera u prahu
  • Za podlogu- 50 kom krugova jestive hostije

Priprema:

Za nadjev ručno izmiješajte žumanjke i jaje sa šećerom u prahu te umiješajte mlijeko i brašno.

Dobivenu smjesu miješajte na pari sve dok se ne zgusne.

Sklonite s vatre, pa umiješajte naribanu čokoladu. Sve dobro promiješajte.

Dobro ohladite. Maslac posebno dobro izradite. Izrađeni maslac dodajte smjesi i sve dobro izradite mikserom.

Gotov nadjev stavite u hladnjak. U međuvremenu, pripremite košnice.

Izradite čvrst snijeg od bjelanjaka pa umiješajte šećer u prahu i orahe. Dobro sve izmiješajte. Smjesa treba biti čvrsta.

Od dobivene smjese napravite otprilike 50 kom kuglica jednake veličine.

Kalup za košnice obilato iznutra pospite šećerom u prahu, utisnite kuglicu smjese tako da pokrijete cijelu unutrašnjost.

U nastalu šupljinu u sredini dodajte nadjev koji ste prethodno napunili u vrećicu za ukrašavanje sa okruglim manjim nastavkom te na vrh stavite krug hostije.

Ako nemate gotov okrugli oblik jestive hostije, možete koristiti oblatine, te od njih izrezati sami manje krugove.

Bitno je da budu promjera otvora kalupića.

Okrenite kalup i oprezno lupkajte da košnica ispadne.
Košnice se trebaju sušiti jedan dan na zraku.

Kasnije ih možete držati u hladnjaku.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!