Dom

RECEPT: Kokos torta s bijelom čokoladom, nutellom i raffaelom!

Nina Stojanov 09. listopada 2020.

Već sam miris kokosa oduševit će svakog ljubitelja istoga...

Kad zamislimo rapsodiju okusa koja oduševljava naša nepca, onda je ta misao definitivno nalik ovoj božanstvenoj kremastoj torti.

Dodat ćemo kokos u biskvit, pa malo u kremu, a može i na vrh još malo? Samo da je kokosa, zar ne?

Ova divna torta sastoji se od sočnog biskvita, creme de patisserie i malog sloja nutelle između! Sviđa vam se?

Jednostavno ju je napraviti i ne zahtijeva previše vremena, stoga sam sigurna da će vas oduševiti!

Recept i način pripreme pročitajte u nastavku :

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • korica naribanog limuna
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 80 g kokosovog brašna

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 2 žlice arome vanilije
  • 150 g šećera
  • 4 žlice gustina
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • 50 g kokosovog brašna
  • 50 ml slatkog vrhnja

Ganache od bijele čokolade:

  • 100 g bijele čokolade
  • 1 dcl slatkog vrhnja

Još će vam trebati:

  • Nutella za premazivanje biskvita
  • Kokos brašno
  • Listići kokosa
  • 2 paketića raffaela

Priprema bisvita:

1. Žumanjke i šećer pjenasto izradite.

2. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.

3. Miješajte smjesu za žumanjcima i postepeno im dodajte ostale sastojke.

4. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka i kokosovo brašno. Ja sam koristila kalup od 18 cm, vi možete koristiti bez obzira na mjere klasičan okrugli kalup od 24 cm.

5. Okrugli kalup premažite s maslacem i obložite s malo oštrog brašna.

6. Pripremljenu smjesu ulijte u kalup i stavite peći na prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C stupnjeva oko 25 – 30 minuta.

7. Kada se biskvit ohladio, izvadite ga iz kalupa i prerežite ga na tri jednaka dijela. Kalup operite, jer ćete ga ponovno koristiti.

8. Prvi biskvit stavite ponovno u kalup. Premažite ga s jednim dijelom kreme.

9. Stavite preko kreme drugi dio biskvita, pa ga premažite s nutellom.

10. Sada premažite preko s kremom i stavite treći dio biskvita.

11. Zadnji biskvit premažite kremom u tanjem sloju, a ostatak kreme spremite u frižider. Koristit ćete kremu za premazivanje torte kasnije.

12. Preko zadnjeg sloja kreme prelijte ganache od bijele čokolade.

13. Stavite tortu u hladnjak na 3 – 4 sata da se krema stegne. Bilo bi idealno kada bi torta ostala preko noći pa ju sutradan možete dovršiti.

14. Izvadite tortu iz kalupa, a s ostatkom kreme premažite tortu s bočnih strana. Tortu ukrasite s kokosovim brašnom, te listićima kokosa, a na vrh dodajte nekoliko gotovih rafaello kuglica!

Priprema kreme:

1. Od navedene količine mlijeka, odvojite malo za žumanjke sa strane u manju posudicu. Ostatak mlijeka, zajedno sa šećerom i aromom vanilije, stavite kuhati.

2. Žumanjke izmiješajte s prethodnim mlijekom i dodajte gustin.

3. Smjesu žumanjka dodajte vrućem mlijeku i miješajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Sklonite s vatre, pa kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte s prozirnom folijom, te ostavite da se hladi.

4. Kada se krema ohladila, dodajte joj maslac narezan na listiće. S mikserom izradite dobro kremu dok sve ne postane sjajno i kremasto. Dodajte malo slatkog vrhnja i miješajte joj minutu, dvije. U gotovu kremu dodajte kokos i dobro promiješajte.

Priprema ganachea od bijele čokolade:

Ganache od bijele čokolade radite tako da čokoladu otopite na pari. Dodajte joj slatko vrhnje i dobro sve izmiješajte.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!