RECEPT: Kokos torta s bijelom čokoladom, nutellom i raffaelom!
Već sam miris kokosa oduševit će svakog ljubitelja istoga...
Kad zamislimo rapsodiju okusa koja oduševljava naša nepca, onda je ta misao definitivno nalik ovoj božanstvenoj kremastoj torti.
Dodat ćemo kokos u biskvit, pa malo u kremu, a može i na vrh još malo? Samo da je kokosa, zar ne?
Ova divna torta sastoji se od sočnog biskvita, creme de patisserie i malog sloja nutelle između! Sviđa vam se?
Jednostavno ju je napraviti i ne zahtijeva previše vremena, stoga sam sigurna da će vas oduševiti!
Recept i način pripreme pročitajte u nastavku :
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- korica naribanog limuna
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 80 g kokosovog brašna
Sastojci za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 2 žlice arome vanilije
- 150 g šećera
- 4 žlice gustina
- 80 g maslaca sobne temperature
- 50 g kokosovog brašna
- 50 ml slatkog vrhnja
Ganache od bijele čokolade:
- 100 g bijele čokolade
- 1 dcl slatkog vrhnja
Još će vam trebati:
- Nutella za premazivanje biskvita
- Kokos brašno
- Listići kokosa
- 2 paketića raffaela
Priprema bisvita:
1. Žumanjke i šećer pjenasto izradite.
2. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.
3. Miješajte smjesu za žumanjcima i postepeno im dodajte ostale sastojke.
4. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka i kokosovo brašno. Ja sam koristila kalup od 18 cm, vi možete koristiti bez obzira na mjere klasičan okrugli kalup od 24 cm.
5. Okrugli kalup premažite s maslacem i obložite s malo oštrog brašna.
6. Pripremljenu smjesu ulijte u kalup i stavite peći na prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C stupnjeva oko 25 – 30 minuta.
7. Kada se biskvit ohladio, izvadite ga iz kalupa i prerežite ga na tri jednaka dijela. Kalup operite, jer ćete ga ponovno koristiti.
8. Prvi biskvit stavite ponovno u kalup. Premažite ga s jednim dijelom kreme.
9. Stavite preko kreme drugi dio biskvita, pa ga premažite s nutellom.
10. Sada premažite preko s kremom i stavite treći dio biskvita.
11. Zadnji biskvit premažite kremom u tanjem sloju, a ostatak kreme spremite u frižider. Koristit ćete kremu za premazivanje torte kasnije.
12. Preko zadnjeg sloja kreme prelijte ganache od bijele čokolade.
13. Stavite tortu u hladnjak na 3 – 4 sata da se krema stegne. Bilo bi idealno kada bi torta ostala preko noći pa ju sutradan možete dovršiti.
14. Izvadite tortu iz kalupa, a s ostatkom kreme premažite tortu s bočnih strana. Tortu ukrasite s kokosovim brašnom, te listićima kokosa, a na vrh dodajte nekoliko gotovih rafaello kuglica!
Priprema kreme:
1. Od navedene količine mlijeka, odvojite malo za žumanjke sa strane u manju posudicu. Ostatak mlijeka, zajedno sa šećerom i aromom vanilije, stavite kuhati.
2. Žumanjke izmiješajte s prethodnim mlijekom i dodajte gustin.
3. Smjesu žumanjka dodajte vrućem mlijeku i miješajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Sklonite s vatre, pa kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte s prozirnom folijom, te ostavite da se hladi.
4. Kada se krema ohladila, dodajte joj maslac narezan na listiće. S mikserom izradite dobro kremu dok sve ne postane sjajno i kremasto. Dodajte malo slatkog vrhnja i miješajte joj minutu, dvije. U gotovu kremu dodajte kokos i dobro promiješajte.
Priprema ganachea od bijele čokolade:
Ganache od bijele čokolade radite tako da čokoladu otopite na pari. Dodajte joj slatko vrhnje i dobro sve izmiješajte.
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
Autor teksta: Nina Stojanov
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!