Recepti

RECEPT: Keksi s pistacijama i brusnicom!

Nina Stojanov 19. studenoga 2021.

Ispecite ove medene keksiće, jer to je najlakši način da cijelu obitelj odmah okupite za stolom...

Toplina doma je tu. Zima je na vratima, osjeti se miris pečenja kolača i češćeg boravka u kuhinji.

Veselite se blagdanima?

Ideja za slastice tijekom božićnih blagdana nikad dosta, pogotovo recepta za kekse koje će svi obožavati. Oni mogu duže stajati, pa je idealno napuniti staklenke s njima da mame poglede slatkoljubaca.

Domaći keksi jedna su od mojih omiljenih blagdanskih poslastica. Obožavam ih peći, dijeliti i naravno jesti.

Kada smo kod keksa, njihov najdraži sastojak mi je limun. Predivna citrusna nota koja se spaja s blago slanim pistacijama i suhim brusnicama. Savršenstvo!

Veliku pomoć u kuhinji omogućit će vam kuhinjski robot, jer s nastavkom za tijesto lakše i kvalitetnije ćete izraditi kompaktno tijesto.

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za tijesto:

  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • 80 g gustina
  • 100 g maslaca
  • 90 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice naribane limunove korice
  • 1 žličica arome vanilije

Još će vam trebati:

  • Otprilike šalica nasjeckanih pistacija
  • Šalica nasjeckanih sušenih brusnica

Glazura za kekse:

  • Sok pola limuna
  • Otprilike 100 g šećera u prahu

Priprema:

U posudi posebno pomiješati gustin, brašno , prstohvat soli , prašak za pecivo i ostaviti sa strane.

Kuhinjskim robotom ili mikserom izradite maslac sa šećerom dok ne postane pjenast.

Umiješajte žumanjke, limunovu koricu i vaniliju. Polako dodajte smjesu brašna i miješajte dok se ne sjedini. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na oko 1 sat (ili dok se ne stegne).

Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva.

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga otprilike 2 cm debljine. Sadrži prašak za pecivo zbog kojeg će pri pečenju još narasti.

Okruglim srednjim ili manjim kalupom izrežite tijesto.
Dobivene krugove prebacite na papir za pečenje koji ste prethodno stavili na lim za pečenje. Ostatak tijesta potrošite radeći na isti način.

Kekse pecite oko desetak minuta najviše, dovoljno je da poprime zlatnu boju.

Ostavite da se ohlade.

Brusnice i pistacije grubo nasjeckajte.

U manjoj posudici pomiješajte limunov sok i šećer u prahu koji ćete koristiti kao glazuru za kekse. Po potrebi dodajte limunovog soka ako vam je smjesa pregusta.

Svaki keks premažite glazurom u tankom sloju.
Preko glazure posipajte pistacije i brusnicu.

Kekse možete staviti u hladnjak na jedno vrijeme ako želite da vam se glazura brže stegne.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!