FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina
RECEPT: Keksi od zobenog brašna!
Punjeni su lješnjacima i orasima, a okusom još prevladavaju limun, naranča i bourbon vanilija...
Napraviti domaće kekse je nešto najlakše što možemo, a pritom omogućiti super grickalice tijekom dana!
Radeći kekse sa zobenim brašnom ne možete pogriješiti, jer s njim ćete dobiti ono krckanje pri zagrizu i doslovno će vam se topiti u ustima!
Možete dodati razne arome i sastojke, jer kreirate ga upravo po svom okusu. Želite da ima u sebi ono što najviše volite.
Lješnjaci, orasi, limun, naranča i bourbon vanilija nepogrešiva su kombinacija!
U nastavku pročitajte sastojke i recept.
Sastojci za kekse:
- 100 g maslaca sobne temperature
- 70 g šećera
- 1 jaje
- 140 g zobenog brašna Farina speciale
- Pola praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 bourbon vanilija
- 1 vanilin šećer
- Korica limuna
- Korica naranče
- Sok pola naranče
- Sok pola limuna
- 20 g lješnjaka
- 20 g oraha
Još će vam trebati:
Oko 40 g lješnjaka koje ćete koristiti za uvaljati kekse
Priprema:
- Za početak, orahe nasjeckajte na sitne komadiće, dok lješnjake tostirajte u tavi bez masnoća.
2. Nakon što ste tostirali lješnjake, uklonite im ljusku i nasjeckajte ih također na sitne komadiće.
3. Ostatak navedenih lješnjaka koje ćete koristiti za uvaljati kekse, usitnite u blenderu dok ne dobijete mljevenu smjesu. Ostavite ih sa strane u manjoj posudi.
4. Od navedenih sastojaka za kekse zamijesite tijesto. Tijesto će vam biti pomalo ljepljivo, ali tako treba biti.
5. Od smjese radite malene kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u mljevene lješnjake, zatim ih dlanovima lagano pritisnite da poprime okrugli izgled keksa.
6. U protvu stavite papir za pečenje, pa preko njega slažite kekse. Napravite razmak između svakog keksa. Svaki keks izbodite s čačkalicom na par mjesta.
7. Pecite ih na 180°C stupnjeva do 20 minuta, ovisno o pećnici. Pazite da vam ne izgore, jer njima je zaista potrebno da poprime boju.
8. Gotove kekse možete preliti čokoladom ili ako ste ljubitelj suhog voća – u tijesto dodajte grožđice, suhe šljive ili brusnice!
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!