FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Recepti

RECEPT: Keksi od zobenog brašna!

Nina Stojanov 09. lipnja 2020.

Punjeni su lješnjacima i orasima, a okusom još prevladavaju limun, naranča i bourbon vanilija...

Napraviti domaće kekse je nešto najlakše što možemo, a pritom omogućiti super grickalice tijekom dana!

Radeći kekse sa zobenim brašnom ne možete pogriješiti, jer s njim ćete dobiti ono krckanje pri zagrizu i doslovno će vam se topiti u ustima!

Možete dodati razne arome i sastojke, jer kreirate ga upravo po svom okusu. Želite da ima u sebi ono što najviše volite.

Lješnjaci, orasi, limun, naranča i bourbon vanilija nepogrešiva su kombinacija!

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za kekse:

  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 140 g zobenog brašna Farina speciale
  • Pola praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 bourbon vanilija
  • 1 vanilin šećer
  • Korica limuna
  • Korica naranče
  • Sok pola naranče
  • Sok pola limuna
  • 20 g lješnjaka
  • 20 g oraha

Još će vam trebati:

Oko 40 g lješnjaka koje ćete koristiti za uvaljati kekse

Priprema:

  1. Za početak, orahe nasjeckajte na sitne komadiće, dok lješnjake tostirajte u tavi bez masnoća.

2. Nakon što ste tostirali lješnjake, uklonite im ljusku i nasjeckajte ih također na sitne komadiće.

3. Ostatak navedenih lješnjaka koje ćete koristiti za uvaljati kekse, usitnite u blenderu dok ne dobijete mljevenu smjesu. Ostavite ih sa strane u manjoj posudi.

4. Od navedenih sastojaka za kekse zamijesite tijesto. Tijesto će vam biti pomalo ljepljivo, ali tako treba biti.

5. Od smjese radite malene kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u mljevene lješnjake, zatim ih dlanovima lagano pritisnite da poprime okrugli izgled keksa.

6. U protvu stavite papir za pečenje, pa preko njega slažite kekse. Napravite razmak između svakog keksa. Svaki keks izbodite s čačkalicom na par mjesta.

7. Pecite ih na 180°C stupnjeva do 20 minuta, ovisno o pećnici. Pazite da vam ne izgore, jer njima je zaista potrebno da poprime boju.

8. Gotove kekse možete preliti čokoladom ili ako ste ljubitelj suhog voća – u tijesto dodajte grožđice, suhe šljive ili brusnice!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!