FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Dom

RECEPT: Jednostavna i brzinska torta od malina!

Nina Stojanov 26. ožujka 2020.

Maline, kakao, puding od vanilije - bombastična rapsodija okusa!

Ponekad u tražilici tražimo recepte za jednostavne torte kojima nije potrebno previše sastojaka i koja ne oduzima puno vremena za izradu.

Ova torta sastoji se od kora nalik pitama za mađaricu, slastičarske kreme od žumanjaka i slojeva maline.

Vi možete koristiti i neko drugo voće poput šumskog voća, kupina, borovnica.

Zaigrala sam se oko dekora torte koji je napravljen od čokolade, a u nastavku ću vam napisati kako i vi možete napraviti svoju čokoladnu košaricu za pisanice. Čini vam se kao dobra ideja za Uskršnju tortu, zar ne?

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za kore:

  • 400 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca sobne temperature
  • 75 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g kakaa u prahu

Sastojci za kremu od vanilije:

  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 50 g gustina
  • 30 g maslaca
  • 1 šlag vrećica
  • Žličica arome vanilije ili 1 vanilin šećer

Sastojci za kremu od malina:

  • 200 g malina
  • 1 puding od vanilije
  • 100 g šećera
  • Oko 400 ml vode

Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka za kore zamijesite tijesto.

2. Podijelite tijesto na 6 jednaka dijela. Od ove količine sastojaka trebate dobiti 6 okruglih kora za podlogu torte. Koristit ćete okrugli kalup za torte kao mjeru, jer ćete taj isti kalup koristiti kasnije kada ćete slagati tortu.

3. Svaku koru razvaljajte prema veličini kalupa, posebno na papiru za pečenje.

4. Kore pecite oko 10 minuta na 150°C stupnjeva.

5. Za kremu od vanilije stavite kuhati mlijeko. Od količine mlijeka odvojite par žlica u posudu sa strane.

6. Toj maloj količini mlijeka dodajte šećer, žumanjke, vanilin šećer i gustin. Dobro sve izmiješajte.

7. Vrućem mlijeku dodajte smjesu od žumanjaka. Miješajte brzo kako vam se ne bi stvorile grudice. Kada ste postigli gustu kreme, sklonite je s vatre i prebacite u čistu plastičnu posudu i prekrijte prozirnom folijom da se hladi.

8. Nakon što se krema ohladi, dodajte joj maslac i šlag iz vrećice. Miksajte najbržom brzinom dok ne dobijete kremastu strukturu.

9. Maline stavite kuhati s vodom.

10. Posebno izmiješajte prah za puding od vanilije s gustinom i šećerom s par žlica vode. Kada su maline počele kuhati, dodajte joj tu smjesu i brzo miješajte dok se ne zgusne.

12. Na isti način ju ohladite kao kremu od vanilije. Kada se ohladila krema od malina, potrebno ju je s mikserom kratko izraditi kako biste mogli lakše premazivati kore.

13. U kalup za tortu koji ste koristili kao omjer za kore, stavite prvu koru na dno.

14. Premažite je kremom od vanilije pa stavite preko drugu koru. Preko druge kore premažite kremu od malina. Nastavite istim redoslijedom sve dok ne potrošite sve kore i kreme. Preko zadnje kore premažite ostatak kreme od vanilije.

15. Stavite tortu u hladnjak da se stegne. Nakon par sati ili sutradan, uklonite kalup i bočne strane torte samo zagladite. Torta je jednostavna i nije joj potrebno ukrašavanje ako ne želite.

16. Ako želite postići izgled prave proljetne torte, u nastavku pročitajte kako ćete izraditi čokoladnu košaricu.

17. Trebat će vam 100 g mliječne ili tamne čokolade. Otopite ju na pari i malo prohladite.

18. Stavite ju u vrećicu za ukrašavanje s najmanjim okruglim nastavkom.

19. U posudu stavite kocke leda.

20. S vrećicom za ukrašavanje, čokoladu šarajte preko leda pokratima lijevo – desno. Primjetit ćete kako se čokolada pri dodiru leda odmah stvrdnjava.

21. Kada ste postigli izgled košarice, s nožićem lagano odvojite od leda.

22. Stavite čokoladnu košaricu na vrh svoje torte i nju možete staviti pisanice ili ukras po želji.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!