Dom

RECEPT: Dalmatinska torta od badema!

Nina Stojanov 27. prosinca 2019.

Dobri stari klasici uvijek vode prvo mjesto u skupini slastica, u to sam se uvjerila davno kušajući tortu od badema...

Toliko je jednostavna i laka za pripremu, a za to joj trebaju samo tri glavna sastojka. Zamislite da danas u ovo vrijeme, kada postoji svega i svačega – možete napraviti tortu od jaja, brašna i šećera!

Tako je bilo nekada, sastojci su bili skromni, imalo se samo ono što se pronašlo u kući, i zato takve recepture zlata vrijede!

U nastavku pročitajte sastojke i upute za tortu:

Ja sam pekla tortu u kalupu od 18 cm, i prilagodila po njemu omjer sastojaka. Vi ako želite klasičnu tortu od 24 – 26 cm kalupa, udvostručit ćete navedene sastojke.

Sastojci:

  • 250 g mljevenih badema
  • 125 g šećera
  • 5 jaja

Još će vam trebati:

  • Naribana korica limuna
  • malo ruma
  • šećer u prahu za posip
  • kokos ili bademi u listićima za ukras

Priprema:

Pjenasto izradite žumanjke sa šećerom. Bjelanjke posebno istucite u čvrst snijeg. U izrađene žumanjke dodajte rum, koricu naribanog limuna i mljevene bademe. Dobro sve izmiješajte.

Na kraju, bjelanjke dodajete jednu po jednu žlicu i lagano miješajući sjedinite smjesu. Postupak je vrlo važan jer su upravo bjelanjci podizači smjese pri pečenju.

Ugrijte pećnicu na 180°C stupnjeva. Kalup premažite rastopljenim maslacem i posujte ga s oštrim brašnom. Ulijte smjesu u kalup, ravnomjerno sve rasporedite i pecite oko 25 minuta.

Kada je torta gotova, nakon što se ohladila, posujte ju šećerom u prahu i ukrasite listićima kokosa ili badema!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!