FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Recepti

RECEPT: Crumble pita sa smokvama!

Nina Stojanov 19. kolovoza 2022.

Najslađi kraj ljeta završava sa smokvama!

Koliko lijepo izgledaju vizualno, toliko su predivne i ukusne iznutra. Potrebno je malo da s njima stvorite najdražu slasticu.

Inače, jako volim pite. Sa sirom, jabukama, raznim voćem. Svakako je slastica za svaku prigodu, bilo kada.

Tijesto koje sam koristila za ovu pitu je lagano hrskavo, a opet dovoljno sočno i mekano da uživate u svakom zalogaju. Doslovno se topi u ustima.

Smokve inače sadrže dosta vode, a ujedno u sebi imaju najveći postotak prirodnih šećera , zato im ništa drugo nije potrebno nego dodati aromu vanilije i malo ruma.

Pita je idealna da se konzumira topla uz sladoled s okusom vanilije! Predivan spoj, probajte.

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • Pola praška za pecivo
  • 200 g maslaca
  • 2 jaja
  • 60 ml mlijeka
  • Korica jednog limuna
  • 80 g šećera u prahu

Sastojci za nadjev:

  • Otprilike 500 g svježijih smokava
  • 1 žlica arome vanilije ili jedan vanilin šećer
  • 1 žlica ruma
  • 1 limun šećer

Još će vam trebati:

  • Šalica očišćenih badema narezanih na ploške

Priprema:

Zamijesto tijesto od navedenih sastojaka.

Preko tijesta stavite prozirnu foliju i držite ga u hladnjaku dva sata.

Nakon toga, tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio razvaljajte.

Okrugli kalup za pite ( može kalup za tart ako nemate ) premažite s maslacem i pospite s brašnom.

Prvi dio tijesta koji ste razvaljali stavite u kalup i lagano ga utisnite.

Smokvama očistite peteljke, prepolovite ih i dodajte im navedene sastojke.

Rasporedite smokve po tijestu, zatim drugu polovicu tijesta izmrvite preko njih i dodajte na kraju bademe.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C stupnjeva oko 30 minuta.

Ako želite, pitu ukrasite sa smokvama.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!