Dom

RECEPT: Čokoladni kolač s aromom vanilije i citrusnih nota!

Nina Stojanov 16. ožujka 2020.

Čokoladni kolač je jedan od najboljih i jednostavnijih kolača za “po doma”

Uz kavu, čaj ili druženje s najdražim ljudima, čokoladni kolač je kao stvoren za sve te cozy trenutke.

Oko njega nema puno muke ni galame, ali je zato prepun okusa i aroma a kada ga probate – shvatit ćete o čemu pričam!

Pročitajte sastojke i recept i možete se baciti u izradu :

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • Pola kocke svježeg kvasca
  • 150 ml mlijeka
  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 280 g glatkog brašna
  • Korica naribanog limuna
  • Korica naribane naranče
  • Sok 1 naranče
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica arome vanilije ili 2 vanilin šećera
  • 50 g kakaa

Trebat će vam još:

  • Figgy namaz (https://www.didaboza.hr/hr/proizvodi/namazi/figgy-ekoloski-namaz-od-smokve-ljesnjaka-i-kakaa/)
  • 100 g mliječne čokolade
  • Oko 1 dcl slatkog vrhnja
  • Pistacije za ukrašavanje

Priprema:

  1. U jednoj posudi izradite žumanjke i šećer. U drugoj posudi ćete bjelanjke s prstohvatom soli izraditi u čvrsti snijeg.

2. Izrađenim žumanjcima dodajte 100 ml mlijeka, a ostatak ugrijte u manjoj posudi i u njega stavite kvasac da nabubri. Pripremljen kvasac dodajte žumanjcima i prethodnom mlijeku.

3. Dodajte rastopljeni maslac, sok od naranče, aromu vanilije te korice limuna i naranče. Promiješajte.

4. Naposljetku dodajte brašno i dobro sve izmiješajte.

5. Dodajte kakao u prahu.

6. Sada postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka i ručno miješajte sa špatulom.

7. Pripremite svoj kalup. Ja sam koristila kalup pravokutnog oblika kao na slici. Premažite ga maslacem, dodajte malo brašna te ulijte biskvitnu smjesu u kalup.

8. Pecite na 180 °C stupnjeva oko 25 minuta.

10. Izvadite iz pećnice kolač i neka odmori neko vrijeme dok vi ne pripremite svoj preljev.

11. Na pari otopite mliječnu čokoladu. Dodajte čokoladi 4 žlice Figgy namaza i miješajte dok se ne sjedine.

12. Na kraju dodajte slatko vrhnje, miješajući još kratko.

13. Gotov, vrući preljev izlijte preko kolača.

14. Ukrasite ga usitnjenim pistacijama! Kolač nije potrebno stavljati u hladnjak jer je čar upravo u toplom preljevu i zalogaju!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!