RECEPT: Čokoladni kolač s aromom vanilije i citrusnih nota!
Čokoladni kolač je jedan od najboljih i jednostavnijih kolača za “po doma”
Uz kavu, čaj ili druženje s najdražim ljudima, čokoladni kolač je kao stvoren za sve te cozy trenutke.
Oko njega nema puno muke ni galame, ali je zato prepun okusa i aroma a kada ga probate – shvatit ćete o čemu pričam!
Pročitajte sastojke i recept i možete se baciti u izradu :
Sastojci:
- 3 jaja
- 120 g šećera
- Pola kocke svježeg kvasca
- 150 ml mlijeka
- 120 g maslaca sobne temperature
- 280 g glatkog brašna
- Korica naribanog limuna
- Korica naribane naranče
- Sok 1 naranče
- Prstohvat soli
- 1 žlica arome vanilije ili 2 vanilin šećera
- 50 g kakaa
Trebat će vam još:
- Figgy namaz (https://www.didaboza.hr/hr/proizvodi/namazi/figgy-ekoloski-namaz-od-smokve-ljesnjaka-i-kakaa/)
- 100 g mliječne čokolade
- Oko 1 dcl slatkog vrhnja
- Pistacije za ukrašavanje
Priprema:
- U jednoj posudi izradite žumanjke i šećer. U drugoj posudi ćete bjelanjke s prstohvatom soli izraditi u čvrsti snijeg.
2. Izrađenim žumanjcima dodajte 100 ml mlijeka, a ostatak ugrijte u manjoj posudi i u njega stavite kvasac da nabubri. Pripremljen kvasac dodajte žumanjcima i prethodnom mlijeku.
3. Dodajte rastopljeni maslac, sok od naranče, aromu vanilije te korice limuna i naranče. Promiješajte.
4. Naposljetku dodajte brašno i dobro sve izmiješajte.
5. Dodajte kakao u prahu.
6. Sada postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka i ručno miješajte sa špatulom.
7. Pripremite svoj kalup. Ja sam koristila kalup pravokutnog oblika kao na slici. Premažite ga maslacem, dodajte malo brašna te ulijte biskvitnu smjesu u kalup.
8. Pecite na 180 °C stupnjeva oko 25 minuta.
10. Izvadite iz pećnice kolač i neka odmori neko vrijeme dok vi ne pripremite svoj preljev.
11. Na pari otopite mliječnu čokoladu. Dodajte čokoladi 4 žlice Figgy namaza i miješajte dok se ne sjedine.
12. Na kraju dodajte slatko vrhnje, miješajući još kratko.
13. Gotov, vrući preljev izlijte preko kolača.
14. Ukrasite ga usitnjenim pistacijama! Kolač nije potrebno stavljati u hladnjak jer je čar upravo u toplom preljevu i zalogaju!
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!