FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Dom

RECEPT: Čokoladne krempite kojima je dovoljno posvetiti pola sata!

Nina Stojanov 15. svibnja 2020.

Krempite, kremšnite – kako vam je draže! Vjerujem da su većini jedne od najdražih slastica...

Svatko ima svoju verziju kod izrade, a sigurna sam da s nijednom ne možemo pogriješiti.

S kremom možemo kombinirati i sloj šlaga, netko voli dobar stari klasik nalik onima u slastičarni a ja sam probala napraviti verziju čokoladnih krempita!

Da, taj tanki sloj lisnatog tijesta spaja se s divnom prozračnom kremom a onaj najbolji dio je mrvičasti posip na kraju posut kakaom!

Moram naglasiti, da ih je zbilja vrlo jednostavno napraviti i brzo su gotove. U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 900 ml mlijeka
  • 6 jaja
  • 160 g šećera za žumanjke
  • 60 g šećera za bjelanjke
  • 120 g gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica ruma
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 kremfix
  • 50 g kakaa u prahu
  • 1 tamna čokolada 80 g

Priprema:

  1. Lisnato tijesto razvaljajte, svako tijesto posebno na papiru za pečenje.

2. S vilicom napravite rupice u tijestu na nekoliko mjesta.

3. Pecite na 180°C stupnjeva oko 15 minuta dok ne poprimi boju.

4. Kada je pečeno, jednu koru stavite u tepsiju, a drugu ostavite sa strane za kraj. Koristite manju tepsiju za kolače, moja je bila 20×35 cm kockastog oblika.

5. Od navedene količine mlijeka, odvojite 300 ml za smjesu sa žumanjke. Ostatak mlijeka stavite kuhati.

6. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izradite, te postepeno dodajte 60 g šećera dok ne dobijete čvrst snijeg.

7. Žumanjcima dodajte navedenih 160 g šećera, gustin, vanilin šećer, rum i mlijeko što ste odvojili. Dobro sve izmiješajte.

8. Kada je mlijeko počelo kuhati, smjesu sa žumanjcima polako dodajte, brzo miješajući kako vam se ne bi stvorile grudice. Najbolje je odmah miješati s mikserom. Kuhajte dok vam se krema ne zgusne.

9. Sklonite s vatre i odmah umiješajte čokoladu i kakao. Miješajte dok se sastojci ne sjedine potpuno s kremom.

10. Postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka i ručno miješajte.

11. Slatko vrhnje izradite, pa dodate kremfix prah i kratko miješajte najvećom brzinom dok ne postignete čvrstoću. Izrađeno slatko vrhnje na kraju dodajte gotovoj kremi i dobro sve sjedinite.

12. Kremu izlijte preko prve kore u tepsiju. Drugu koru, izmrvite prstima preko kreme.

13. Stavite u hladnjak da se stegne, najbolje preko noći. Prije posluživanja, posipajte s kakaom u prahu!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!