Dom

RECEPT: Citrus kiflice s džemom od marelice – najslađi subotnji brunch!

Nina Stojanov 24. travnja 2020.

Isprobala sam tijesto za najmekše kiflice ikad!

Često radim s dizanim tijestom i slobodno mogu reći da ga obožavam.

Iskreno, najviše ga volim jer takvi kolači ne mogu proći, a da se ne jedu topli zbog toga što su neopisivo mekani i ukusni.

Najprije su jednostavni, nadjev možete koristiti koji volite a nemojte se ustručavati ni dodati neke citrusne note kako biste tijesto podigli na novu razinu.

Dodala sam sok limuna i naranče, isto tako i njihovu koricu, a nadjev je džem od marelica.

Također , priložila sam vam video kako biste mogli vidjeti koliko su zaista mekane i divne.

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci:

  • 550 g glatkog brašna
  • Pola kocke svježeg kvasca
  • 60 ml mlakog mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice čvrstog jogurta
  • 100 ml mlake vode
  • Sok pola limuna
  • Sok pola naranče
  • Prstohvat soli
  • Korica limuna
  • Korica naranče
  • 1 vanilin šećer

Nadjev:

  • Džem od marelice

Još će vam trebati:

  • Šećer u prahu
  • Maslac za premaz

Priprema:

  1. Za početak, razmrvite kvasac s navedenom količinom šećera i mlijeka.
    Ostavite da kvasac nabubri.

2. U drugoj posudi pripremite ostale sastojke. Imajte na umu da tekući sastojci moraju biti uvijek topli. Znači toplo mlijeko i topla voda.

3. Kada je kvasac spreman, dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Tijesto će biti mekano i nježno, pa po potrebi dodajte malo brašna tek toliko da možete formirati tijesto.

4. Pokrijte tijesto i ostavite sat vremena da se udvostruči.

5. Kada se tijesto udvostručilo, ponovno ga premijesite. Podijelite ga na dva jednaka dijela.

6. Svaku polovicu tijesta razvaljajte u okrugli oblik na srednju debljinu, nemojte pretanko. Po potrebi dodajte malo brašna.

7. S rezačem za tijesto napravite jednake oblike nalik trokutu u kao na slici.

8. Svaki komad nadjenite sa žličicom džema od marelice. Na slici pogledajte kako ćete pravilno zamotati tijesto kako vam nadjev ne bi kasnije iscurio vani.

9. Najprije, preklopite strane tijesta preko nadjeva kao na slici.

10. Zatim lagano krenete rolati kiflice.

11. Kada ste sve napravili na isti način, kiflice slažite u lim za pečenje koji ste prethodno prekrili papirom.

12. Ostavite ih još 20 minuta da odmore. Prije samog pečenja, premažite ih rastopljenim maslacem.

13. Pecite ih oko 25 minuta na 180°C stupnjeva dok ne poprime boju. Pečene kiflice možete posuti sa šećerom u prahu!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!