RECEPT: Choco loco kolač koji stvara zazubice!
Prefin, ukusan kolač s bijelom, čokoladnom kremom i keksima!
Ovaj kolač se sastoji od kreme kuhane na žumanjcima. Jedna krema je aromatizirana vanilijom, a drugoj smo dodali čokoladu. Kekse močimo u mlijeko i slažemo između kreme. Sočan, mekan kolač za sve prigode.
Preliven je čokoladnim ganacheom a ukrasiti ga možete čokoladnim mrvicama!
U nastavku pročitajte sastojke i recept:
Krema od vanilije:
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 4 žumanjka
- 4 – 5 žlica gustina
- aroma vanilije
- 80 g maslaca sobne temperature
Krema od čokolade:
- 500 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 4 žumanjka
- 4 – 5 žlica gustina
- 80 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice kakaa
Još će vam trebati:
- 400 g petit keksa
- mlijeko u koje ćete močiti kekse
Čokoladni ganache:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 80 g mliječne čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 kockica maslaca 20 g
Priprema:
1. Većinu mlijeka stavite kuhati, a mali dio odvojite sa strane koji će vam trebati za smjesu od žumanjaka i gustina. U mlijeko koje ste stavili kuhati dodajte aromu vanilije.
2. U manjoj posudi izmiješajte žumanjke, šećer i gustin. Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte prethodnu smjesu i neprestano miješajte dok se krema ne zgusne. Sklonite s vatre i prebacite u drugu posudu. Pokrijte kremu s prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
3. Na isti način ćete skuhati čokoladnu kremu, samo joj nećete dodati aromu vanilije.
4. Kada ste je skuhali, dodajte joj čokoladu u komadićima, zatim kakao. Miješajte dok se potpuno sve ne otopi. Na isti način je stavite hladiti.
5. Kada su se kreme ohladile , dodajte im maslac i izradite ih dok ne postignete sjajnu i lijepu kremastu strukturu.
6. Kekse močite u mlijeko i slažite u posudu u koju se namijenili držati kolač. Neka posuda bude manja i kockastog oblika.
7. Nakon što ste složili prvi red keksa, nanesite preko keksa kremu od vanilije.
8. Ponovite postupak s keksima pa dodajte čokoladnu kremu.
9. Stavite kolač u hladnjak dok ne napravite ganache.
10. Na pari otopite čokoladu.
11. Rastopljenoj čokoladi dodajte slatko vrhnje. Miješajte dok se ne sjedini smjesa. Na kraju dodajte maslac.
12. S dobivenim čokoladnim preljevom prelijte kolač. Držite ga u hladnjaku dok se krema ne stegne.
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
Autor teksta: Nina Stojanov
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!