FOTO by Toni Grahovac

Recepti

RECEPT: Cheesecake s preljevom od jagoda!

admin 18. ožujka 2022.

Vikend bez nečeg slatkog? No way!

Bilo kakav cheesecake, s bilo čime mi je definitivno jedna od najdražih slastica koja postoji. Klasičan, iliti “New York style cheesecake” mi je nedvojbeno favorit.

Obožavam i to što je tako zasitan i “kompaktan” pa su i male količine dovoljne što znači da duže traje u frižideru (everything counts)!

Sastojci:

  • 120 g keksa
  • 60 g rastopljenog maslaca
  • 400 g krem sira
  • 120 g smeđeg šećera
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 2 jaja
  • 2 žlice gustina
  • 1,5 žlica ekstrakta vanilije
  • sok od četvrtine limuna

Priprema:

Za podlogu:

Samljeti kekse, dodati maslac, rasporediti po kalupu (moj je promjera 20) i utisnuti lagano žlicom.
Stranice kalupa premazati maslacem te obložiti papirom za pečenje.

*s vanjske strane obložiti kalup s aluminijskom folijom

Za kremu:

1. U krem sir dodati šećer, izmiješati, dodati kiselo vrhnje, vrhnje za šlag, izmiješati.

2. Dodati sva jaja, izmiješati. U to dodati gustin, ekstrakt vanilije te sok limuna.

3. Izmiješati da se poveže, izliti smjesu u kalup. Kalup staviti u protvan u koji dodamo vodu (negdje pola, neka bude vode).

4. Peći na 180C° pola sata. Potom smanjiti pećnicu na 150C° te peći još pola sata. Nakon toga ugasimo pećnicu, te ostavimo još otprilike sat vremena.

Kada je gotovo, izvaditi, ohladiti na sobnoj temperaturi te staviti u frižider na minimalno 6 sati (idealno preko noći).

* kremu radite po izboru, ja sam ovdje otopio malo jagoda sa žlicom šećera.

Procijedio te dekorirao cheesecake.

U slast!