
FOTO by Toni Grahovac
RECEPT: Cheesecake s preljevom od jagoda!
Vikend bez nečeg slatkog? No way!
Bilo kakav cheesecake, s bilo čime mi je definitivno jedna od najdražih slastica koja postoji. Klasičan, iliti “New York style cheesecake” mi je nedvojbeno favorit.
Obožavam i to što je tako zasitan i “kompaktan” pa su i male količine dovoljne što znači da duže traje u frižideru (everything counts)!

Sastojci:
- 120 g keksa
- 60 g rastopljenog maslaca
- 400 g krem sira
- 120 g smeđeg šećera
- 200 g kiselog vrhnja
- 150 ml vrhnja za šlag
- 2 jaja
- 2 žlice gustina
- 1,5 žlica ekstrakta vanilije
- sok od četvrtine limuna

Priprema:
Za podlogu:
Samljeti kekse, dodati maslac, rasporediti po kalupu (moj je promjera 20) i utisnuti lagano žlicom.
Stranice kalupa premazati maslacem te obložiti papirom za pečenje.
*s vanjske strane obložiti kalup s aluminijskom folijom
Za kremu:
1. U krem sir dodati šećer, izmiješati, dodati kiselo vrhnje, vrhnje za šlag, izmiješati.
2. Dodati sva jaja, izmiješati. U to dodati gustin, ekstrakt vanilije te sok limuna.
3. Izmiješati da se poveže, izliti smjesu u kalup. Kalup staviti u protvan u koji dodamo vodu (negdje pola, neka bude vode).
4. Peći na 180C° pola sata. Potom smanjiti pećnicu na 150C° te peći još pola sata. Nakon toga ugasimo pećnicu, te ostavimo još otprilike sat vremena.
Kada je gotovo, izvaditi, ohladiti na sobnoj temperaturi te staviti u frižider na minimalno 6 sati (idealno preko noći).
* kremu radite po izboru, ja sam ovdje otopio malo jagoda sa žlicom šećera.
Procijedio te dekorirao cheesecake.
U slast!