FOTO by Delish
RECEPT: Božanstveni cheesecake s jabukama, cimetom i karamelom donosi jesenske okuse u naše kuhinje
Raj za nepce napravljen od veličanstvenih sastojaka
Nakon laganih i osvježavajućih ljetnih deserata, vrijeme je da se prebacimo na izradu jesenskih slastica koje u sebi sadrže omiljene okuse tipične za spomenuto godišnje doba.
Među najpopularnijim definitivno su sočne jabuke, kao i cimet, koji je poznat kao kralj začina, te je u prošlosti zbog svojih ljekovitih svojstva bio vrjedniji od zlata.
Kada se ta dva sastojka spoje s karamelom u planetarno popularan kolač cheesecake, ne preostaje nam ništa drugo nego zgrabiti komad u ruku i zaboraviti na vitku liniju.
U nastavku donosimo jednostavan recept za ovaj božanstveni primjerak, koji će vas osvojiti veličanstvenim mirisom, okusom i izgledom.
Potrebni sastojci:
Za podlogu: 12 Digestive ili Petit keksa, 6 žlica topljenog maslaca, žličica cimeta, prstohvat košer soli
Za smjesu: 500 g krem sira po izboru, preljev od karamele, žlica šećera, 3 jaja, žlica kiselog vrhnja, žličica ekstrakta vanilije, 2 žlice višenamjenskog brašna, žličica cimeta, prstohvat košer soli (krupna sol bez joda)
Za preljev: žlica smeđeg šećera, žličica višenamjenskog brašna, žličica mljevenog cimeta, žličica košer soli, 4 žlice otopljenog maslaca, 2 oguljene i sitno nasjeckane jabuke, preljev od karamele
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva, te premažite kalup maslacem.
U zdjeli pomiješajte izmrvljene kekse, otopljeni maslac, cimet, šećer i sol, te dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa za pečenje.
U velikoj zdjeli mikserom izmiješajte krem sir, preljev od karamele i šećer dok se smjesa potpuno ne ujedini, a zatim dodajte jedno po jedno jaje.
Nakon toga umiješajte kiselo vrhnje i vaniliju, dodajte brašno, sol i cimet i tucite dok se sve ne sjedini, te dobivenu gustu smjesu prelijte preko kore.
Sitno nasjeckane jabuke posložite ravnomjerno po vrhu kolača, a zatim prelijte preljevom dobivenim od smeđeg šećera, brašna, cimeta, soli i maslaca.
Pecite u pećnici oko 1 sat i 30 minuta, a nakon toga stavite kolač u frižider da se ohladi, najmanje 4 sata.
Prilikom posluživanja prelijte preljevom od karamele i ne zaboravite uživati u svakom zalogaju.