FOTO by Instagram @_vanci_ / @cvjecanica.skrinjaric / @carolija_bozica

Dekor

Raskošna božikovina – simbol Božića i najljepša blagdanska dekoracija

Daria Lovrić 07. prosinca 2023.

Uz nekoliko trikova ukrasite vaš dom efektnim grančicama

Božikovina je zimzelena listopadna biljka iz porodice Aquifoliaceae i ima latinsko ime Ilex aquifolium. Ova biljka najpopularnija je tijekom zimskim mjeseci i viđamo ju gotovo svuda.

Ona proizvodi male, bijele cvjetove, a iz tih cvjetova razvijaju se crveni plodovi poznati kao bobice. Bobice su otrovne za ljude, ali predstavljaju hranu za neke ptice. Božikovina je rasprostranjena u Europi, zapadnoj Aziji i sjeverozapadnoj Africi, često se može naći u šumama, a može se uzgajati i u vrtovima.

Ona se tradicionalno koristi u božićnim dekoracijama zbog svojih sjajnih zelenih listova i crvenih bobica. Listovi i bobice imaju simboliku i često se povezuju s božićnim i zimskim razdobljem.

U narodnim običajima ona predstavlja zaštitu od zlih duhova i nesreća, u zimskim mjesecima stavlja se ispred vrata, a za vrijeme božićnih blagdana u domove u kojima mora ostati do Svijećnice. Vjerovalo se da božikovina štiti od lutajućih mrtvih duša koje traže ulaz u topli dom, pa se zato stavljala u obliku vijenca na ulazna vrata, smatrajući kako će tako odagnati zle sile.

Njezina čudesna moć prenesena je i u kršćanstvo. Cvijet božikovine simbol je Isusova rođenja, crveni plod Isusove krvi, a list Isusove krune.

Božikovina se koristi za izradu božićnih vijenaca, a njezini zeleni listovi i crvene bobice vrlo se lako kombiniraju s drugim ukrasima poput traka, kuglica ili šljokica kako bi se stvorio privlačan vijenac za vrata ili zid.

Božikovina će odlično izgledati kao središnji element aranžmana za blagdanski stol. Postavljena u središtu stola ili uz svijeće, dodaje eleganciju i božićnu atmosferu.

Listovi božikovine i crvene bobice mogu se koristiti kao ukrasi za božićno drvce. Mogu se koristiti prirodni elementi ili replike od plastike, ovisno o preferencijama, a ponuda trgovačkih lanca vrvi dekoracijama od božikovine.

Grančice možete postaviti na prozore ili prozorske daske, a dodavanjem lampica ili drugih ukrasa možete dodatno naglasiti dekoraciju.

Važno je napomenuti da ako koristite prirodnu božikovinu, trebate biti oprezni jer su bobice otrovne i ne bi smjele biti dostupne djeci ili kućnim ljubimcima. Ako birate umjetne elemente, oni su sigurni i dugotrajni.