FOTO by Instagram @timotej / @dubrovnik.boat

Putovanja

Raj za hedoniste! Kalamota otok poznat je po netaknutim uvalama te Plavoj špilji!

Una Lora Banjac 05. srpnja 2024.

Znate li o kojem se otoku radi?

Ima li što ljepše od ljetovanja na jadranskom otoku? Ima, ljetovanje na otoku na kojem su zabranjeni automobili!

Lijepa naša ima sveukupno 1244 otoka od kojih su 78 veliki otoci, 524 otočići te 642 hridi i grebeni.

Većina njih je nenaseljena te se podrazumijeva da na takvim otocima nema automobila, no među onim naseljenima gdje se odvija život, ali i turizam, postoje otoci na kojima je zabranjena vožnja automobilom.

Većina njih je u dubrovačkom, šibenskom i lošinjskom arhipelagu, tako smo već pisali o otoku Susku, Silbi, Vrniku i Ošljaku

Na takvim se otocima može ljetovati te ih se može posjetiti brodom, trajektom ili katamaranom, no za prijevoz na otoku se morate snaći drugačije ili osloniti na vlastite korake.

Mi ćemo vas danas upoznati s Koločepom, najjužnijim naseljenim otokom u Lijepoj našoj!

Najnaseljeniji otok Elafitskih otoka udaljen je tek tri kilometra od prekrasnog Dubrovnika. To je otok borova i maslina i ima samo dva sela – Gornje i Donje Čelo koja povezuje tri kilometra duga staza, jedina betonska na otoku! Poznat je i po prekrasnim uvalama poput Sapluna i Porata, ali i po Plavoj špilji u koju možete uplivati.

Ako mještane upitate za Koločep, vjerojatno ćete ostati zbunjeni. Naime, mještani otok nazivaju Kalamota, a sebe Kalamotezima. Koločep jest službeno ime, no lokalno stanovništvo ga tako ne zove.

Danas na otoku ne živi nijedan profesionalni ribar. Nekoć davno, bilo ih je puno. Isto tako, nekoć davno Kalamotezi su imali jaku trgovačku flotu. Čak su i s Kolumbom otkrivali Ameriku!

Zbog blizine kopna Koločep je dobro povezan s obalom te je zbog toga i najnaseljeniji otok arhipelaga koji je jedno od omiljenih turističkih destinacija na jugu Jadrana koje svakako vrijedi posjetiti!