Kultura

Pssst…10 knjiga koje će zadovoljiti vašu opsjednutost zločinima!

Viktoria Šafranić 25. ožujka 2020.

Pročitajte opis ovih napetih štiva, većinom psiholoških trilera i saznajte je li koji dostojan držati vas budnima čitavu noć...

Ovih dana trzamo se na svaki zvuk, to je ona posljedica koju je na svima nama ostavio potres. Ta elementarna nepogoda na koju ne možemo utjecati zaslužna je što se u naše kosti uvukao strah i nadamo se da ovaj osjećaj neće potrajati.

Iako to nije ni za uspoređivati, ljubitelji dobrih krimića itekako znaju kako je to buditi se preznojen, misleći da je onaj negativac iz knjige u pohodu te da je usred noći nekim čudom stigao u stvarnost da nas dokrajči.

Da, priznajemo, ima mnogo freakova (pssst) koji upravo u takvim knjigama pronalaze uzbuđenje, potreban adrenalin. Naravno, svjesni da je riječ samo o knjizi, ta spoznaja nam definitivno umanjuje napetost tijekom čitanja.

Budući da su ovih dana knjižnice zatvorene, dobro je znati da se neke mogu pronaći online (ukoliko ih već nemate u svojoj zbirci). Za sve koje nisu dostupne, nažalost preostaje nam jedino iščekivanje…

Uz hashtag #ostanimodoma, ovo je naša preporuka za 10 knjiga uz koje će vam vrijeme brže prolaziti, a trnci prolaziti čitavim tijelom:

  1. PREŽIVJELE – RILEY SAGER

Triler koji je preporučio Stephen King definitivno nije za odbaciti.

Tri djevojke, tri masakra, jedna tajna.

Da su imale običnu mladost, Samantha, Lisa i Quincy ne bi se ni poznavale. Ali, preživjele su krvave pohode masovnih ubojica i mimo svoje volje postale poznate.

Novinari su ih prozvali Posljednjim djevojkama.
Uvjerene su da je pokolj koji su preživjele najgore što im se u životu dogodilo. Sve dok jednu od njih policija ne pronađe mrtvu…

2. SVE NJEZINE TAJNE – MICHAEL ROBOTHAM

Svatko ima određenu predodžbu o tome kako izgleda idealan život. Za Agathu to je život kakav vodi Meghan Shaughnessy. Te dvije žene posve drukčijeg podrijetla i životnog iskustva imaju i nešto zajedničko – opasnu tajnu koja bi mogla uništiti sve što im je najdragocjenije.

I jedna i druga riskirat će apsolutno sve ne bi li sakrile istinu, no njihova dva svijeta sudarit će se na šokantan način, tako da više ništa neće biti kao prije…

3. SUŠA – JANE HARPER

U ruralnom dijelu Australije, usred najgore suše u proteklih sto godina, farmer Luke Hadler ubio je suprugu i sina, a potom sebe. Čini se kako je očaj zbog teškog ekonomskog stanja natjerao Lukea na strašan čin i slučaj bi trebao biti brzo zatvoren.

Na posljednji ispraćaj nesretne obitelji dolazi i Aaron Falk, policijski agent kojeg je rodni grad okrutno odbacio prije dvadeset godina. Grad iz kojeg želi što prije pobjeći, no ipak ostaje i odluči s lokalnim policajcem istražiti što se dogodilo njegovu prijatelju. Ali ne zna da će otkriti i pomno skrivene tajne vlastitog djetinjstva; tajne koje su ga progonile godinama.

4. PROPOVJEDNIK – CAMILLA LÄCKBERG

Nastavak bestselera “Ledena princeza” vraća čitatelje u švedsko ribarsko mjestašce Fjällbacka u kojem se ispod kulisa idiličnog krajolika i mira lokalnog stanovništva kriju šokantne tajne.

Ljeto je, mnogo turista, sparina kakve se mještani ne sjećaju. Jednoga jutra maleni se dječak iskrade iz kuće i odlazi u Kraljevu klisuru igrati se viteza. Igru naprasno prekida kad spazi mrtvu ženu. Tajne se zapliću kad policija na mjestu događaja ispod leša pronađe još dva ženska kostura.

Istragu vodi Patrik Hedström, mlad i ambiciozan inspektor, koji je zajedno sa svojom djevojkom Ericom nakon Ledene princeze već postao kultni lik suvremenog skandinavskog krimića. Patrik i njegovi suradnici iz policijske postaje Tanumshede suočeni su s naizgled nerješivom tajnom: kosturi pripadaju dvjema ženama nestalima 1979. Kako su ubojstva povezana? Je li u pitanju ubojica koji se vratio nakon dvadeset godina ili se netko nadahnuo prijašnjim ubojstvima? 

5. KĆI – JANE SHEMILT

KĆI je napeti triler Jane Shemilt u rangu svjetskih uspješnica kao što su Nestala i Djevojka u vlaku.

Jenny je uspješna obiteljska liječnica, majka troje tinejdžera i supruga uvaženog neurokirurga. Ali kad se njezino najmlađe dijete, petnaestogodišnja Naomi, ne vrati kući nakon školske predstave, Jennyn naizgled idealan život počinje se raspadati. Policija pokreće istragu po cijeloj državi, ali bezuspješno. Naomi je nestala, a njezina je obitelj uništena.

Kako mjeseci prolaze, najgore mogućnosti – otmica, ubojstvo – čine se manje vjerojatnima. Trag se ohladio. No za očajnu Jenny potraga je tek počela. Više od godinu dana nakon kćerina nestanka, Jenny još uvijek pokušava pronaći odgovore – a ono što saznaje duboko je uznemiruje.

6. CIJENA ŽIVOTA – LEE CHILD

Smrt vreba u ruralnom kraju Nebraske… kamo je Jack Reacher upravo nabasao. Ali prije nego što krene dalje, Reacher želi riješiti nekoliko desetljeća star slučaj nestale djevojčice. Njegova znatiželja dovodi ga u sukob s Duncanovima, lokalnim klanom od kojeg strepi cijeli okrug. Duncanovi su opasni, no oni su samo prva karika u kriminalističkom lancu koji se proteže na više kontinenata.

Reacheru bi bilo pametnije izbjeći smrtonosne nedaće koje mu prijete, ali za njega to jednostavno nije moguće… Vrsni nastavak serijala o Jacku Reacheru kojeg nećete ispuštati iz ruku sve do posljednje stranice.

7. SASVIM OBIČNA PORODICA – MATIJAS EDVARDSON

Bili su kao svi ostali. A onda je došla policija.

Lund, Švedska: Adam, Ulrika i Stela su jedna sasvim obična porodica. Adam je sveštenik, Ulrika advokatica, a Stela njihova ćerka. Ubrzo nakon njenog devetnaestog rođendana Stela je optužena za ubistvo tridesetdvogodišnjaka. Ali odakle ona njega poznaje i zašto bi ga ubila?

8. DOK JOŠ NISMO BILE VAŠE – LISA WINGATE

U ovom dirljivom romanu nadahnutom istinitom pričom, dvije će obitelji biti zauvijek promijenjene potresnom nepravdom koja se dogodila nekoliko naraštaja prije.

Memphis, 1939. godina. Dvanaestogodišnja Rill Foss s mlađim sestrama i bratom živi čarobnim životom na obiteljskom brodu na rijeci Mississippi. Ali kad je njihov otac jedne olujne noći prisiljen žurno odvesti njihovu majku u bolnicu, Rill preuzima nadzor – sve do nasilnog dolaska neznanaca.

Djeca obitelji Foss otrgnuta su od svega poznatog te smještena u sirotište Zajednice dječjih domova Tennesseeja. Uvjeravaju ih da će se uskoro vratiti roditeljima – noubrzo uviđaju mračnu istinu. Prepuštena na milost i nemilost okrutne voditeljice sirotišta, Rill se u svijetu opasnosti i nesigurnosti trudi zadržati sestre i brata zajedno.

9. FANTOM – JO NESBO

Nakon užasa posljednjeg slučaja koji ga je umalo stajao života, Harry Hole je napustio Oslo i policijsku službu. Sada se vratio, ali slučaj koji je došao istražiti zaključen je, a osumnjičeni strpan iza brave. Kada mu odbiju dozvolu za ponovno pokretanje istrage, Harry uzima stvar u svoje ruke, otkrivajući trag nasilja i zagonetnih nestanaka koji su promakli policiji. A na svakom koraku Harry je suočen sa zidom šutnje. Ali, Harry nije jedini koga zanima ovaj slučaj. Otkako je izašao iz aviona, netko budno prati svaki njegov korak. Netko ga želi utišati…

10. ONA IZMEĐU NAS – GREER HENDRICKS I SARAH PEKKANEN

Svaka veza ima svoju tamnu stranu. Čak i naizgled savršen brak. Dok budete čitali ovaj roman, vjerovat ćete da je to samo još jedna knjiga o ljubomornoj bivšoj ženi. Pomislit ćete da je ta bivša opsjednuta onom koja ju je zamijenila – mlađom ljepoticom koja se upravo priprema za vjenčanje s muškarcem kojeg obje vole.

Pretpostavit ćete da je prva žena bila užasna i da se muž s pravom od nje rastao. Vjerovat ćete da shvaćate motive, prošlost i anatomiju ovog zamršenog ljubavnog trokuta. Ali bit ćete u zabludi. Stoga nemojte ništa ni pretpostavljati. Jednostavno čitajte između laži.

Ako vam ovih dana pak treba opuštenost, prepustite se romantičnim pričaa sa sretnim završetkom kako biste utonuli u san bezbrižno poput beba.