FOTO by IMDb

Zabava

Provodite li Božić sami ove godine? Imamo par ideja za vas!

Mia Vodopija 23. prosinca 2022.

Bez obzira radi li se o izboru ili okolnostima, važno je pokušati ublažiti usamljenost i usredotočiti se na pozitivne stvari

Ako ćete ove godine provesti Božić sami, postoje načini da se smanji usamljenost, bilo da se radi o telefonskom pozivu, slanju božićne čestitke ili o šetnji – to stvarno može napraviti razliku.

Ako se osjećate usamljeno, na internetu možete pronaći mnogo korisnih savjeta, ali i podrške. Odlučni smo uhvatiti se u koštac sa stigmom usamljenosti jer čak i samo razgovor o njoj može učiniti da se osjećate bolje i shvatite da niste sami.

Radite stvari koje volite

Izdvajanje vremena za obavljanje malih aktivnosti odvratit će vas od razmišljanja o situaciji. Za neke to može biti gledanje filma, dok drugi mogu raditi nešto terapeutsko poput slikanja ili pisanja. Provedite dan radeći stvari u kojima uživate. Na primjer, to može biti jutarnje trčanje, igranje video igrica ili slaganje zagonetki. Također, to može biti i vruća kupka uz dobru knjigu ili izležavanje u omiljenoj pidžami.

Virtualno se povežite s drugima

Ako ovu božićnu sezonu provodite sami, pokušajte se virtualno povezati s voljenima. To možda nije isto kao i interakcija licem u lice, ali svakako može pomoći u ublažavanju usamljenosti. Postoji mnogo načina da razgovarate s ljudima preko interneta, uključujući i one koji Božić provode sami. Britanska komičarka Sarah Millican svake godine vodi božićni chat na Twitteru, kojem se može pridružiti svatko.

Ne morate slaviti ako ne želite

Možda je Božić, ali nemojte slaviti ako to ne želite. Možda ćete odlučiti da ove godine ne obilježite Božić i da se prema njemu ponašate kao da je bilo koji drugi dan. Ova opcija može biti lakša nego da pokušati sami slaviti.

Preskočite skrolanje Instagramom i Facebookom

Kada ste sami na Božić gledanje sadržaja društvenih mreža prepuno fotografija s božićnim temama i sretnih obitelji može dovesti do tuge i usporedbe. Ako ste sami, zašto ne iskoristiti priliku za digitalnu detoksikaciju? To je jednostavna stvar koja bi ovog Božića mogla koristiti vašem mentalnom zdravlju.

Probajte volontirati

Kada se osjećamo samo i jadno, jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti je pobrinuti se za druge. Oni koji pronađu vrijeme da pomognu drugima i sami prestanu osjećati usamljenost. Od pomoći u prehrani beskućnika do darivanja paketa za utočište, postoje mnoga djela ljubaznosti koja možete učiniti tijekom blagdanskog razdoblja kako biste pomogli onima kojima je pomoć potrebna.

Tko ne voli duge šetnje?

Istražite prazne ulice krenuvši u dugu šetnju; zamotajte se toplo, uzmite topli napitak i besciljno prošetajte svojim omiljenim područjem. Gdje god da se nalazite, upijanje svježeg zraka pomoći će vam da razbistrite glavu i osvježite um.

Zaslužujete se počastiti

Ako ga ipak odlučite slaviti, još uvijek možete sami učiniti Božić veselim i svijetlim. Ako vam treba malo ohrabrenja, zašto se ne počastite nečim posebnim? Bez obzira radi li se o novom zimskom kaputu ili knjizi koju ste željeli pročitati, nemojte se osjećati krivim što se počastite stvarima koje izazivaju radost.

Napišite listu ciljeva i planova za iduću godinu

Postavljanje ciljeva daje vam životni smjer i također povećava razinu motivacije. Kao i vrijeme za razmišljanje, zapisivanje onoga što želite postići sljedeće godine je sjajan način da se usredotočite na pozitivne stvari – i stavite sebe na prvo mjesto.

Uzmite bilježnicu, olovku i počnite sanjati…