FOTO by Instagram @alexander.hoyle / @chelseaflowers_london

Dekor

Pronašli smo 10 vrsti biljaka koje vole jesenske uvjete

Krešimir Šustić 01. listopada 2020.

Listopad nije razlog da svoj balkon ne ukrasite cvijećem

Kada dođe jesen, navikli smo na to da nestane sve zelenilo koje je ukrašavalo parkove, balkone, terase i vrtove zgrada.

Lišće na stablima poprimi boje tipične za ovo godišnje doba i svojim elegantnim padom oboji gradske ulice, te ostavi stabla ogoljena.

Iako većinu vremena provodimo u toplini naših domova i nismo stalni gosti na terasama, to ne znači da bismo ih trebali otpisati i totalno zanemariti.

Povodom toga bacili smo se u potragu za biljkama koje i usprkos hladnoći preživljavaju na otvorenom i služe kao odlična dekoracija.

U nastavku donosimo 10 savršenih ljepotica koje će unijeti radost i boje u naše eksterijere.

Krizanteme

Šarene krizanteme definiraju jesen i jedno su od najpopularnijih cvijeća na svijetu, a dostupne su u otprilike 40-ak različitih boja.

Zlatnica

Cvate krajem ljeta do kasne jeseni, te se dobro slaže i kombinira s papratima, ukrasnim travama i ostalim jesenskim cvijećem.

Žaba Ljiljan

Trajnica koja je izrazito lagana za njegu, a cvjeta u vrijeme kada je većina biljaka završila cvjetanje, od kasnog ljeta do kraja jeseni.

Sunčana zaručnica

Krase je veseli cvjetovi u bojama zalaska sunca na kraju ljetne sezone, jednostavna je za održavanje, a minimalni zahtjevi čine je prikladnim izborom za lijene ili zaboravne vrtlare.

Vrtna maćuhica

Atraktivni cvijet kojeg je super lako uzgajati jer u umjerenim klimatskim uvjetima cvjeta tijekom cijele godine, pa čak i zimi.

Rudbekija

Tipičan cvijet koji jesenski cvjetnjak može transformirati uzbudljivom i upečatljivom bojom ili nekom drugom nijansom u kojima je dostupan.

Zvjezdan

Baš kao i maćuhice, dane jeseni obogaćuje pokrivačem malih cvjetova poput tratinčica, a budući da su šareni i puni nektara, u vaš vrt donose pčele, leptire i boje sve do kasne jeseni.

Milijun zvončića

Mali i razmetljivi cvjetovi nalik petuniji i raznolika paleta boja čine milijun zvončića koji su must have za bilo koji jesenski vrt, u kojem ga se često uzgaja u visećim košarama.

Ehinaceja

Ima cvjetove poput tratinčice s uzdignutim središtima, a dostupna je u svijetlim bojama koje podsjećaju na jesensko nebo tijekom zalaska sunca.

Cecelj

Elegantna biljka je izvrstan izbor za punjenje tegli, uzgoj je jednostavan, a prekrasni cvjetovi počinju se pojavljivati ​​od ljeta pa sve do jeseni.