FOTO by Instagram @ denisterman / @ibublic

Kultura

Procvali Manduševac u proljetnom izdanju krasi glavni trg Zagreba

Daria Lovrić 08. travnja 2022.

Ususret Uskrsu simbol Zagreba dobio je novi izgled

Uoči uskrsnih blagdana ukrašeni Manduševac izmamio je osmijehe na lice građana. Zahvaljujući vrijednim rukama zaposlenicima Zrinjevca, odjeven u proljetno ruho kao stvoren je za kratki predah od šetnje gradom.

Ovih dana pored Manduševca možete uživati u ljepotama raznog proljetnog cvijeća. Razveselit će vas razigrane ivančice, jarkožuti narcisi te ostale proljetnice.

Zagreb je po Manduševcu dobio ime, a nalazi se i u grbu Zagrebačke županije. Prema legendi, na tom je izvoru lijepa djevojka Manda srela umornog i žednog drevnog bana koji se vratio iz bitke i zatražio ju da mu zagrabi vode. Prema toj zamolbi, “Mando, dušo, zagrabi vode”, Manduševac i Zagreb dobili su ime.

Izvor vode Manduševac postoji još od davnina na prostoru bivšeg sajmišta Harmice ispod zidina starog Zagreba koji se sastojao od dva grada -današnjeg Kaptola i Griča, a Zagrepčanima je služio kao izvor vode.

Međutim, 1898. Trg bana Jelačića je rekonstruiran i popločan, a Manduševac zatrpan. Stotinu godina kasnije, prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Republike Manduševac je ponovo pronađen. Iako nije bio u prvotnom planu uređenja trga, na molbu javnosti plan je promijenjen i od 1986. Manduševac ponovo postoji.

Najpoznatija fontana u Zagrebu danas je turistička atrakcija, idealna destinacija građana za predah te omiljeno “kupalište” zagrebačkih maturanata za vrijeme norijade.