Kultura

Prikazivanje dokumentarca o majstoru erotske fotografije Helmutu Newtonu!

admin 05. srpnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

U sklopu ovogodišnjeg „Festivala tolerancije” prikazuje se dokumentarac njemačkog redateljaGera von Boehma „The Bad and the Beautiful”iz 2020. godine o majstoru erotske fotografije Helmutu Newtonu.

Newtonova estetika obiluje crno-bijelom fotografijom, često perverznog, zastrašujućeg, kontroverznog motiva, no dorađenog suptilnim, domišljatim humorom.

Njegove fotografije mnogi, pogotovo feministkinje, često su shvaćali kao provokaciju, no u svakom slučaju uvijek su simulirale i pokretale diskusije o ženi i ženinoj poziciji u suvremenom društvu, te samom značenju i ulozi žene koje poprima na njegovim fotografijama.

U studenom 1993. godine Alice Schwarzer ga je, u feminističkom časopisu Emma, optužila da su njegove fotografije seksističke, rasističke, pa i fašističke. U stručnim krugovima postoje velike nesuglasice oko vrijednosti njegova djela.

Helmut Newton rođen je 31. listopada 1920. godine u Berlinu, a za vrijeme Drugog svjetskog rata emigrirao je u Australiju zbog neslaganja sa nacističkim režimom.

1945. otvara fotografski studio u Melbourneu, te godinu dana kasnije dobiva  i australsko državljanstvo.Od 1956. radi za australsko izdanje kultnog časopisa Vogue.

Poslije je radio u francuskom, američkom, talijanskom i njemačkom izdanjuVogue-a, kao i u drugim modnim časopisima.

Zbog velikog medijskog publiciteta od sedamdesetih godina prošlog stoljeća Newton je bio jedan od najtraženijih i najskupljih modnih, reklamnih i portretih fotografa na svijetu.

Sinopsis filma: „Jedan od velikih majstora fotografije, Helmut Newton, proslavio se istražujući žensko tijelo, a kultni ga je status pratio i dugo nakon tragične smrti u automobilskoj nesreći u Los Angelesu 2004. Newton je radio diljem svijeta, od Singapura i Australije do Pariza i Los Angelesa, no Weimarska Njemačka bila je i ostala vizualna okosnica njegovog opusa. Newtonov jedinstven i dojmljiv prikaz žena uvijek je budio pitanje: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte?”

Film možete pogledati ovaj petak 9. srpnja s početkom u 20:30 sati u parku Bundek, ulaz za sve posjetitelje je slobodan.