Odjeća

Pozor, ljubitelji jeansa…vjerojatno svoje traperice perete prečesto!

Viktoria Mikulić 16. kolovoza 2017.

Vodič o tome kako ne uništiti traperice!

Pitanje o tome koliko često trebati prati traperice gotovo je jednako kontroverzno kao i ono koliko često trebati oprati grudnjak. Postoje dvije vrste ljudi, oni koji se protive pranju jeansa jer su uvjereni da će one tako potpuno izgubiti oblik, a ima i onih kojima je to jednostavno odvratno. Kako ne oprati nešto što nosiš gotovo svakog dana?

Koliko često bismo zapravo trebali prati svoje traperice?

Ne prečesto. Ako ih inače perete jednom tjedno, probajte sada barem jednom u dva tjedna ili ako možete izdržati, operite ih jednom mjesečno.

Zašto ih ne bismo trebali prati češće?

Traperice izgledaju puno bolje kada se peru rjeđe i nikada neće izgledati ‘isprano’. Na taj način štedite i vodu i energiju.

Kako ih treba prati?

Svaki put kada ih perete, okrenite ih naopačke. To je sekunda posla, a mnogo znači. Obavezno ih stavite s ostalom tamnom odjećom i koristite blagi deterdžent, bez ikakvog izbjeljivača.

Treba li oprati novi par traperica?

Većinom ne treba. Koristite svoj zdravi razum. Osim ako ste lovaš za rijetke stare traperice koje bi mogle biti prljave i prašnjave. U tom slučaju možete ih na brzinu oprati prije nošenja.

Kako da traperice zadrže svježinu između dva pranja i što ako imaju mrlju?

Ako primijetite malenu prljavštinu, možete ih prebrisati vlažnom krpom. Inače, najbolje ih je objesiti van na svježi zrak.

U današnje vrijeme, skinny traperice imaju nevjerojatnu moć rastezanja i vraćanja u prvobitni oblik. No ponekad, pogotovo kod starih traperica, koljena mogu postati “malo vrećasta” nakon svakodnevnog nošenja. U tom slučaju, desetak minuta ih posušite s fenom za kosu kako bi vratile stari oblik.