FOTO by Instagram @welovesunflowers / @live.love.aloha / @riyets

Dekor

Potražite svoje polje suncokreta – najfotogeničniju Instagram fotku ove jeseni!

Viktoria Mikulić 02. rujna 2022.

Ili jednostavno kupite buket suncokreta koji će u svaku prostoriju unijeti rustikalni štih!

Suncokret potječe iz Amerike, točnije iz Meksika, Perua. U ranim počecima uzgajan je kao ukrasna biljka, sjeme je služilo za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena.

Davne 1840. godine je prvi puta dobiveno ulje iz suncokreta. Njegovo sjeme sadrži oko 50 % ulja, 20 % bjelančevina i ugljikohidrata.

Suncokret dolazi sa svojih 60 vrsti koje mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje. Srcoliki listovi razvijaju se na dugim peteljkama, a stabljika završava cvjetnom glavicom na kojoj su smješteni cvjetovi.

Na rubu se nalaze neplodni, a u sredini plodni cvjetovi u jarko žutoj boji. Plod je pak jednosjemeni, u crnoj boji i tvrdog omota.

Za sve koji se spremaju uzgojiti suncokrete, potrebno je znati sljedeće:

Svjetlost

Potrebno ga je zasaditi na mjestu s puno sunca, no i pripaziti da isto zaštićeno od propuha, npr. uz ogradu. Njegova najpovoljnija temperatura za rast kreće se između 20-25 stupnjeva, a sve ispod ili iznad prosjeka bi moglo dovesti do smanjenja sinteze ulja u sjemenu.

Voda

Odlična je vijest da je suncokret dosta otporan na sušu zbog dobro razvijenog korijena, međutim svejedno mu je potrebno puno vode, osobito u periodu oblikovanja glavice.

Sjeme i uzgoj

Ako se pitate gdje nabaviti sjeme suncokreta, odgovor je u svim trgovinama zdrave hrane. Riječ je o istom suncokretu kojeg konzumiramo s ostalim plodovma.

On može narasti do nekoliko metara, a sije se do 5cm bez prorjeđivanja, i to početkom travnja na duboko i plodno tlo. Nakon nekoliko odrađenih oranja tijekom ljeta, suncokret će dozrijeti krajem kolovoza ili početkom rujna, a u nekim slučajevima njegova je sjetva moguća sve do listopada. Ako žetvu odrađujete kombajnom, važno je znati da je istu potrebno obaviti prije nego se sjeme osipa, odnono donji dio glavice posmeđi.

Za sve koji se ne žele zamarati sadnjom, a ove jeseni žele mirisne suncokrete u svom domu, naš savjet je otići do najbliže cvjećarnice koja će ih zasigurno imati u ponudi i kupiti jedan prekrasan buket svježe rezanih suncokreta.

Ako pak samo želite Instagram selfie s istima, potražite na Internetu imate li u blizini polje suncokreta, a ako imate volje odvezite se nekoliko desetaka kilometara do najbližeg.

Garantiramo vam da ćete imati najljepšu Instagram fotku, osobito u kombinaciji s lepršavom haljinom u bojama i s motivima jeseni.