FOTO by Instagram @ therealpeterlindbergh

Moda

Portreti supermodela: Zara novom kolekcijom odala počast legendarnom fotografu Peteru Lindberghu

admin 26. srpnja 2021.

Autor teksta: Valentina Kožulj

Zara je svoju novu kolekciju posvetila Peteru Lindberghu, njemačkom filmskom redatelju i jednom od najvećih modnih fotografa, koji je preminuo 2019. godine.

Portreti kultnih supermodela 90- ih, koje je ovjekovječio ovaj veliki fotograf, oživjele su na Zarinim majicama.

Iako će njegove fotografije zauvijek ostati među najvećim modnim projektima i izdržati test vremena, jedna je naslovnica iz 1990. godine u britanskom časopisu Vogue ušla u povijest. Bila je to naslovnica na kojoj su se nalazila grupa supermodela, a bile su to slavne: Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford, Linda Evangelista i Christy Turlington.

No, to nije bila prva fotografija kojom je započelo doba supermodela, a Lindberghu osigurala legendarni status u svijetu modne fotografije. U ljeto 1988. godine, za američki Vogue, fotografirao je poznate modele u bijelim košuljama na plaži u Kaliforniji.

Fotografski stil Petera Lindbergha bio je prepoznatljiv po crno-bijelim portretima, a fotografije s njegovim potpisom bile su realistične, ističući prirodnu ljepotu bez previše šminke i naknadnog uređivanja. Za njega je bilo važno ispričati priču kroz fotografiju i zato je volio prikazati osobu baš onakva kakva jeste.

Kate Moss, Lina Evangelista, Helena Christensen, Amber Valletta i Lynne Koester su supermodeli koji se nalaze se na fotografijama koje je snimio legendarni Lindbergh i dio su Zarine nove kolekcije.

No, ovaj projekt nije samo proslava jednog od najvažnijih imena modne fotografije, već ima i dobrotvornu stranu. Sav prihod sakupljen od ove kolekcije donirat će se fondu Franca Sozzani, nazvanom po talijanskoj urednici časopisa Vogue, koja je preminula 2016. godine nakon dugogodišnje bolesti.

Sigurni smo da želite biti dio povijesti noseći ove prekrasne majice s fotografijama supermodela koje potpisuje jedan od najznačajnijih modnih fotografa ikada.