FOTO by Ranč Rami

Zabava

Porazgovarali smo s Laurom Turčinov – vlasnicom ranča najplemenitijih životinja!

admin 20. ožujka 2023.

"S njima sam počela s njima ću i završiti, oni su moja pluća, zrak koji dišem, oni me pokreću, radi njih ustajem iz kreveta. Oni izvlače ono najbolje iz mene kao osobe"

Bezgranična ljubav prema konjima glavni je razlog zbog kojeg se u netaknutoj prirodi nedaleko Karlovca smjestio Ranč Rami – oaza mira i ljepote.

Okružen nepreglednim brežuljcima i šumom ovaj ranč predstavlja pravi biser za sve koji se žele opustiti i napuniti baterije daleko od gradske vreve.

Ranč Rami – naučite jahati, napunite baterije i maksimalno se opustite…

U prošlom tekstu predstavili smo Ranč Rami, a sada smo porazgovarali s vlasnicom Laurom Turčinov koja nam je otkrila još nekoliko zanimljivosti i informacija, ali i planovima koji su plemeniti kao i životinje kojima je posvetila svoj život.

1) Za početak, čestitke na novoosnovanom konjičkom klubu Ozalj, možete li nam nešto više otkriti o tome?

Pozdrav, zahvaljujemo vam na čestitkama. Smatram da je ovo jedan divan novi početak koji će nam, nadam se u bliskoj budućnosti donijeti puno veselja, uspjeha, novih iskustava, pomoći da se razvijemo u što boljem smislu i dati nam priliku da što više ljudi uvedemo u konjički sport i pokažemo im taj divni svijet konja i drugih skrivenih čari koje nudi. Dokazano je da jahanje pomaže u zadržavanju pažnje na duže vremenske periode, razvijanje spretnosti i motorike, učenje prostornih odnosa (lijevo i desno), razvijanje govora, slušanja, gledanja, pamćenja, razvijanje vještine timskog rada, samopouzdanja , samokontrole i kontrole straha kao i razvijanje sposobnosti za život u zajednici.

2) Upravo završavate Kineziološki fakultet u Zagrebu te ćete tako zaokružiti čitavu priču kroz znanje, iskustvo i stručnost… je li vam ipak potrebno još nekoliko zaposlenih?

Naravno,velika je to količina posla, odgovornosti i obaveza za jednu osobu. Ja uz sebe imam svoju sestru, mamu i prijatelje koji su mi zaista jedna velika podrška, te se zajedno nadamo uspjehu cijelog tima i kluba. Također smatram da se osoba uvijek može dalje razvijati, graditi i širiti svoje znanje i iskustvo. Uvijek se može naučiti nešto novo. Trenutno imamo i par volontera, a novi volonteri su uvijek dobrodošli. Potičemo volonterstvo među djecom i mladima jer smatramo da je to super prilika da se nauči nešto novo,steknu nova iskustva i poznanstva ,a sve to boraveći u prirodi i družeći se s tim divnim i plemenitim životinjama.

3) Smatrate li da je konjički sport dovoljno razvijen u Hrvatskoj i uz otvorenje kluba, na koji način još planirate proširiti znanje o istom? Jeste li razmišljali i o nekim radionicama za djecu i odrasle kako bi potaknuli što više mladih da svoje dragocjeno vrijeme posvete ovoj antistres terapiji?

Nažalost konjički sport u Hrvatskoj još nije dovoljno razvijen, u usporedbi s ostalim državama u Europi. Nadam se da ćemo s otvorenjem našeg novog KK OZALJ pridonijeti i potaknuti napredak konjičkog sporta u Hrvatskoj. Plan nam je u skoroj budućnosti organizirati natjecanja i turnire u konjičkom sportu. Ja sam počela učiti jahati sa 7 godina u Njemačkoj,gdje je ovaj sport jako razvijen. U kontaktu sam s trenerima iz Njemačke i Austrije, te rado razmjenjujemo iskustva i znanja za što bolje napredovanje, kako za dobrobit konja tako i za jahača.

Prošle godine na Ranču Rami održali smo ljetni kamp za djecu u trajanju od 5 dana koji je bio vrlo uspješan i pozitivan, gdje smo s djecom za roditelje pripremili i predstavu s konjima. Održali smo i par božićnih radionica Ove godine u planu nam je ponovno organizirati više dječjih ljetnih kampova kao i edukativno kreativnih radionica, a obavijest o terminima objavit ćemo na Instagramu i Facebooku. Također svake godine početkom 9 mj. na Ranču Rami imamo i štrudla by horse gdje na leđima konja možete doživjeti čari jahanja , prirode i domaćih štrudli s raznim okusima ( od sira, jabuka, šljiva, višanja, batata, kupusa i špeka, te još raznih drugih okusa) i našeg domaćeg soka. To vam je kao piknik u šumi pokraj izvora pitke vode i to sve u društvu ovih naših divnih ljubimaca.Uz najavu paket štrudla by horse nudimo i tijekom lijepog vremena od proljeća do jeseni.

4) Koja je dobrobit terapijskog jahanja za djecu, mlade s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom?

Prvo bih napomenula da terapijsko jahanje predstavlja rehabilitacijski program osmišljen kao pomoć osobama s tjelesnim invaliditetom kao što su Cerebralna paraliza, mišićna distrofija, multipla skleroza, Downov sindrom, autizam ,ADHD-a i neke druge dijagnoze. Dobrobit terapijskog jahanja je popuštanja spazama, reguliranja hipotonijskih stanja, razvoj motorike i ravnoteže, ali i razvoj samopouzdanja i komunikacijskih sposobnosti, koncepta pozitivna prihvaćanja stvarnosti, razvoj emocionalne inteligencije i socijalnih vještina.

5) Što za vas predstavljaju ove plemenite životinje?

Doslovno Vam to mogu opisati jednom riječju SVE, one su za mene SVE, početak i kraj. S njima sam počela s njima ću i završiti, oni su moja pluća, zrak koji dišem, oni me pokreću, radi njih ustajem iz kreveta. Oni izvlače ono najbolje iz mene kao osobe, ono što ste smatrali nemogućim ili da ne možete , e pa oni Vas uvjere u totalno suprotno, jednostavno pomiču Vaše granice.

6) Vjerujemo da ste mnoge ovom inspirativnom pričom potaknuli da upišu članstvo u vašem klubu, no možete li nam još više reći o donacijama koje su vam potrebne kako bi proširili poslovanje?

Još jednom pozivamo sve ljubitelje konja i jahanja da nam se pridruže i podupru svojim članstvom. Prvi smo konjički klub na području grada Ozlja, što je svakako veliki izazov za nas. Donacije su nam zaista jako dobrodošle i potrebne, imamo veliku želju, ali i potrebu radi konja, jahača, djece i mladih kao i korisnika terapijskog jahanja napraviti pravo pješčano jahalište,za koji trenutno skupljamo sredstva da bi poboljšali uvjete rada u klubu. Da bi mogli organizirati sportske turnire također moramo imati pješčano jahalište. U razgovoru smo i s gradom Ozljom i nadamo se da će nam i oni izaći u susret i djelomično pomoći kao što je to bio slučaj u gradu Đurđevcu koji je uredio pješčano jahalište kod starog grada.

Donirati može svatko uplatom na naš račun kluba.
IBAN: HR9723600001103046734 ZABA
Opis: Donacija

7) Planirate li raditi tijekom čitave godine i koji su planovi za budućnost?

Ovdje se možemo vratiti na prethodno pitanje, u planu nam je raditi cijelu godinu, ali trenutno nažalost još uvijek ovisimo u vremenskim uvjetima, radi čega nismo u mogućnosti trenirati i jahati svakodnevno, pa nam je hitno potrebno pješčano jahalište. Nakon toga u planu nam je napraviti i manju zatvorenu halu u kojoj bi mogli raditi s djecom i mladima s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom i time im omogućiti što kvalitetniji način života.

Ranč Rami i KK Ozalj

Ranč Rami baziran je na uzgoju sportskih konja, također nudi i smještaj/pansion ovim divnim plemenitim životinjama uz ispuste tj. pašnjake. Nudi konjima prirodno okruženje i zdrav način držanja kao i rehabilitaciju.

Također nudi i štrudla by horse, terensko jahanje,dječje kampove i radionice, te organizacije dječjih rođendana (razni paketi) i team buildinga.

KK Ozalj ovu priču samo nadopunjuje. Novo osnovani klub radi na poticanju i razvijanju konjičkog sporta u Hrvatskoj, te poticanju djece i mladih na kvalitetniji način življenja, te pomaganju djece i mladih s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom i time im omogućiti što kvalitetniji način života.

KK Ozalj imamo školu jahanju i terapijsko jahanje, pripremu konja i jahača za natjecanja i turnire.

Čestitamo Lauri na plemenitoj inicijativi, nadamo se da će se svi planovi ostvariti, a vam predlažemo jedan divni vikend izlet i priliku da se upoznate s Laurom i njenim najboljim prijateljima – plemenitim konjima!