FOTO by IMDb

Zabava

Ponovno gledanje omiljene serije dobro je za vas i čini vas sretnim

admin 23. svibnja 2022.

Koju ste seriju pogledali nekoliko puta?

Kako danas ima bezbroj serija svatko pronađe neku koja ga opušta u večernjim satima prije spavanja. No svatko, pa sigurno i vi imate omiljenu seriju koju možete pogledati uvijek, i bez obzira na to što radnju znate napamet, nikad vam ne dosadi.

Naprimjer, neke televizije repriziraju po tisućiti put neku seriju, ali vi ćete ju pogledati bez obzira na sve. To su serije poput “Dva i pol muškarca“, “Moderna obitelj“, “Teorija velikog praksa” i njima slične. Gledanje neponovljivog Charlieja Sheena ili grupu štrebera koja se bori s normalnim životom uvijek nam iznese osmijeh na lice, a nedavno je izašlo i istraživanje koje je potvrdilo da je sve to sasvim normalno, pa čak i dobro za vas.

Profesorica Shira Gabriel sa Sveučilišta Buffalo provela je istraživanje ljudskog iskustva i otkrila da je jedna od glavnih ljudskih potreba pripadati negdje i nekome. Izgleda na nam naše omiljene serije pružaju upravo to – zamjenski osjećaj pripadnosti i utjehe.

Profesorica Gabriel objasnila je za Time: “Postoji taj snažan, vrlo stari evolucijski sustav u nama koji nas vuče da želimo gledati serije koje nam pružaju utjehu. Kroz ljudsku povijest i na svim poznatim mjestima diljem svijeta, ljudska bića su živjela u kolektivima. Oni koji ponovno gledaju svoje omiljene emisije osjećaju se manje usamljeno, a to je zapravo vrlo zdrav dio održavanja snažnog osjećaja povezanosti u modernom svijetu”.

Znanstvenica je provela četiri odvojena istraživanja kako bi učvrstila ovu teoriju te je zaključila:

  • Studija 1 pokazala je da su ispitanici potvrdili da se okreću omiljenim televizijskim serijama kada se osjećaju usamljeno, a osjećaju se manje usamljeno kada gledaju te programe.
  • Studija 2 pokazala je da eksperimentalno aktiviranje potrebe pripadnosti navodi ljude da dulje uživaju u gledanju omiljenih serija.
  • Studija 3 pokazala je da ponovno gledanje televizije djeluje kao tampon prilikom pada samopoštovanja.
  • Studija 4 otkrila je da čak i samo razmišljanje o našim omiljenim emisijama smanjuje pritisak i opušta.

Stoga nema ništa loše u tome da omiljenu seriju reprizirate i nekoliko puta jer očito ima nešto što nas čini sretnijima kada utonemo u svijet u kojem je nemoguće ne pripadati.