Pogledajte 10 najopasnijih svjetskih cesta

Viktoria Šafranić 18. siječnja 2017.

Osim mirnih seoskih puteva, postoje i ove opasne ceste od kojih će Vam se slediti krv u žilama

10 najopasnijih svjetskih cesta – Ima li išta više opuštajućeg od spore vožnje kroz prirodu. Takve ceste su najljepše jer je brzina prilagođena i tamo nećete pronaći trkače. Osim mirnih seoskih puteva, postoje i ove opasne ceste od kojih će Vam se slediti krv u žilama.

Teško je usporediti vožnju po takvim cestama s bilo čim drugim. Neke od njih su izgrađene ručno, druge su pak potpuno skrivene od vode ili kamenja. Svaka predstavlja šokantan prizor.

 Zoji La, Indija

Regije Ladakh i Kashmir povezuje ova 9-kilometarska cesta. Povrh svega, ova cesta je užasno uska, a predviđa se da bi trebala stati oba vozila sa suprotnih strana, a ponekad se tamo nađe i stoka.

Photo: hebeautyoftravel.com

Transfagarašan, Rumunjska

Ova cesta prolazi preko najviših vrhova južnih Karpata, odnosno preko planinskog masiva Fagaraš. Nalazi se na visini od 2034 metara, i po tome je najviša cesta u Rumunjskoj. Poznata je po raskošnim prizorima i naravno, po svojoj strmini.

Photo: thousandwonders.net

Khardung La, Indija

Prema informacijama nadležnih, ova cesta nalazi se na visini od 5602 metara. Praktički je viša od europskog i kavkaskog  vrha Mount Elbrus. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda i National Geographicu, ova cesta je proglašena najvišom na svijetu.

Photo: indiancarsbikes.in

Yungas, Bolivija

Jedna od najopasnijih cesta na svijetu, godišnje uzme čak 200-300 života. S jedne strane se nalaze strme planine, a s druge strane litice s visinom od 600 metara. Uopće je zastrašujuće razmišljati o vožnji na takvoj cesti, a kamoli zaista se uputiti tamo.

Photo: fella.com

Atlantic Ocean, Norveška

Cesta Atlantic Ocean povezuje mala, priobalna naselja. Na neki način, ova cesta je kao stvorena za turiste jer pogled koji imate od tamo jednostavno oduzima dah.

Photo: strangesounds.org

Guoliang tunel, Kina

Ovaj tunel izgrađen je od strane mještana. Predstavljala je jedini način komunikacije sela s vanjskim svijetom. Kasnije, vlada je sagradila tunel od 1200 metara da omogući mještanima lakši prijevoz.

Photo: fella.com

Le Passage Du Gois, Francuska

Ovim putem se može proći samo u određenom periodu dana, odnosno cesta je otvorena na nekoliko sati. Ostatak dana prekrivena je vodom. Prije ulaska na ovu 4,5-kilometarsku cestu, vrlo je važno pročitati raspored plime i oseke.

Photo: boredpanda.com

Tianmen Mountain, Kina

Cesta koja je dugačka 10 kilometara, a ima čak 99 oštrih zavoja. Visinska razlika između početka i kraja je oko 1000m. Vozači na ovoj cesti definitivno moraju imati čelične živce. 10 najopasnijih svjetskih cesta.

Photo: thousandwonders.net

Caucasus, Rusija

Uska cesta koja povezuje Soči s jezerom Rista. Zastrašujuće i impresivno u isto vrijeme, ali vrijedi je vidjeti barem jednom.

Photo:https://dimplify.com

Most Eshima Ohashi, Japan

Iako je ovaj članak namijenjen najopasnijim cestama, ovaj most jednako je zastrašujući. Povezuje gradove Sakaminato i Macue. Dugačak je 11,7 km, a širok 11,3 metra. Izdaleka, čini se nemogućim popeti gore. Ova visina je nužna jer tako veliki brodovi mogu prolaziti ispod. 10 najopasnijih svjetskih cesta.

Photo: canyouactually.com

Izvor: https://brightside.me/