FOTO by PR

Elegant

Pogled na lepoglavsku čipku kroz kadrove Xiaomi 13T serije pametnih telefona

PR 19. listopada 2023.

Moćan spoj suvremene tehnologije, tradicijske vještine i hrvatskog fenomena UNESCO-ve svjetske baštine...

Xiaomi je 18. listopada 2023. u Galeriji Kranjčar u Zagrebu predstavio izložbu fotografija o procesu stvaranja Lepoglavske čipke, koje je autor, priznati i nagrađivani fotograf Anto Magzan snimio pametnim telefonom iz najnovije Xiaomi 13T serije.

Izložba dolazi ni mjesec dana od globalnog predstavljanja najnovije Xiaomi 13T serije (Berlin, 26. rujna 2023.) pametnih telefona dizajniranih i stvorenih za korisnike diljem svijeta koji žele unaprijediti svoja umijeća stvaranja fotografskih i videografskih remek-djela.

A doista, prava remek djela nastaju kada se takav uređaj nađe u rukama i na oku profesionalnog fotografa i umjetnika poput Ante Magzana, koji kroz 13 vrhunskih, zrcalno jasnih fotografija prenosi posvećenost i emociju u složenom procesu izrade Lepoglavske čipke, hrvatskog fenomena i zaštićene svjetske nematerijalne baštine na UNESCO listi od 2009. Sve fotografije snimio je Xiaomi 13T Pro modelom s objektivom moderne Leica kamere.

„Živimo u vremenu kada većinu fotografija kreiramo pametnim telefonima stoga je kvaliteta kamere od presudne važnosti. Upravo smo suradnjom Xiaomija i Leice zakoračali u novo poglavlje mobilne fotografije. Vjerujem da smo fotografijama snimljenima Xiaomi 13T serijom uspjeli dočarati koliko je višestoljetna tradicija stvaranja Lepoglavske čipke jedinstveno umijeće. Željeli smo pokazati da suvremena smartphone tehnologija, tradicijske i umjetničke vještine te svjetska baština mogu biti moćan spoj koji ujedinjuje modernost i tradicionalost, približujući ju tako i novim generacijama”, rekla je Mirela Polić, marketing menadžerica Xiaomija za Hrvatsku i Sloveniju.

Xiaomi 13T serija donosi dva originalna Leica načina fotografiranja – Leica Authentic Look i Leica Vibrant Look. Oba načina osiguravaju očaravajuće fotografije s prirodnom rerodukcijom boja, jakim kontrastom i definicijom sjene. Sami doživljaj snimanja kamerom Xiaomi 13T Pro uređaja, ali i doživljaj gledanja umijeća stvaranja čipke, fotograf Magzan opisuje inspirativnim iskustvom:

„Ovo je prva izložba fotografija koje sam zabilježio pametnim telefonom i doista mogu reći da se, zahvaljujući današnjoj tehnologiji, a osobito suradnjom Xiaomija i Leice, granice fotografija snimljenih profesionalnim kamerama i pametnim telefonima brišu. Kamera Xiaomi 13T Pro uređaja hvata nevjerojatne, istančane detalje, a kada se ispred nje nađu vrijedne ruke koje na poseban, starinski način i precizno izrađuju tu vrhunsku čipku, onda je doživljaj još jači. Drago mi je da sam mogao kroz Leica objektiv Xiaomi 13T Pro uređaja prenijeti taj doživljaj široj publici”, istaknuo je Magzan.

Stvaranju izložbe doprinijela je i Zadruga lepoglavske čipke, koja se od osnivanja 2003. na inicijativu Grada Lepoglave zalaže za nastavak i održivost tradicije lepoglavske čipke, za što je dobila i mnoge domaće i međunarodne nagrade. Predsjednica zadruge Karmen Šoštarić na predstavljanju izložbe fotografija nastale kamerom Xiaomi 13T Pro uređaja naglasila je da je to odlična dodatna i moderna promocija umijeća stvaranja Lepoglavske čipke i ujedno i hrvatskog fenomena na listi UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine.

„Čipka se izrađuje na području Lepoglave još od 14. stoljeća i veže se počecima za Pavlinski samostan koji je tada bio izvor kulturnog života i napretka. Riječ je o čipki na batiće ili klepanoj čipki, a umijeće klepanja prenosilo se s koljena na koljeno i tako se ta tradicija njegovala i sačuvala do danas. Posebnost pri izradi čipke je da se koristi dedek ili ded – jastuk valjkastog oblika, bateki – drvena vretenca, muštra – predložak čipke, gumbašnice ili pribadače i heknadlin – igla na kukicu, dok se osnovni princip izrade čipke svodi na ispreplitanje niti pomoću batića u vidu osnove i potke, a vještim prebacivanjem batića popunjavaju se iscrtani ornamenti”, rekla je Šoštarić.

Xiaomi 13T serija dostupna je na hrvatskom tržištu. Uz kupnju bilo kojeg modela iz Xiaomi 13T serije (Xiaomi 13T ili Xiaomi 13T Pro) kupci će na poklon dobiti Mi Smart Air Fryer 3.5L. Ponuda traje do 31.10., a dostupna je na sljedećoj poveznici: www.xiaomi.com.hr!