FOTO by Instagram @ek.avramova / @parker.schmidt

Zabava

Plivanje – zabavna aktivnost kojom spržite do 800 kalorija po satu

Mia Vodopija 02. srpnja 2021.

Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela!

Ne znamo za vas, ali mi smo veliki fanovi mora i morskih radosti. Plivanje se smatra jednim od najtemeljitijih oblika vježbanja: osnažuje mišiće cijelog tijela, podiže vitalnost i jača kardiovaskularni sustav.

Plivanje je sport koji svima nosi korist jer za razliku od ostalih sportova minimalno opterećuje zglobove i tetive. Idealno je za osobe oboljele od artritisa i one koji pate od tegoba sa zglobovima.

Također izuzetno je dobar sport za astmatičare jer topao i vlažan zrak na bazenima sprječava napadaje. Odličan je oblik tjelovježbe za osobe s prekomjernom težinom.

Plivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stječe se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela. Jednostavno rečeno, plivanje jača zdravlje.

Tijekom jednog sata plivanja slobodnim stilom možete sagorjeti od 500 do 700 kalorija. Sat vremena prsnog plivanja sagorijeva 750 kalorija i sjajno jača prsne mišiće. Najteži stil je leptir ili delfin i on sagorijeva 800 kalorija u sat vremena.

Ležanje na vodi, može vam poslužiti kao odmor od ostalih stilova. Leđni stil sagorijeva 500 kalorija. Želite li se riješiti celulita na bedrima, plivajte leđno i udarajte nogama kružnim pokretima.

Razlikujemo četiri osnovna stila plivanja:

Slobodni stil

Iako je riječ o disciplini koja u osnovi pokriva bilo koji stil, u praksi je to najčešće kraul. Kod kraula se izvode naizmjenični zamasi lijevom i desnom rukom, a plivač je u položaju licem prema dolje paralelno s površinom vode. Naizmjeničnim udarcima nogama sinkroniziranim sa zamasima ruku podržava se kretanje.

Leđni stil

Ovaj stil je u osnovi obrnuti kraul; plivač i dalje koristi naizmjenične zamahe lijeve i desne ruke te nogu, ali je ovaj put okrenut licem prema gore, dakle u položaju kao da leđima leži na vodi. Ovo je jedini stil kad plivači startaju iz vode.

Prsni stil

Kod ovog stila izvode se pokreti objema rukama prema naprijed uz ograničenje da laktovi moraju biti ispod vode. Pokreti nogu su sinkronizirani s pokretima ruku, no za razliku od ostalih stilova noge također rade zajedno, u pokretu koji podsjeća na žablje plivanje. Ovo je najstariji i najsporiji stil plivanja koji zahtijeva veliku snagu nogu i ramena.

Leptir ili delfin

Vrlo atraktivan stil plivanja kod kojeg je osnovni zahtjev da ruke rade sinkronizirano, a laktovi ovaj put ne moraju biti ispod vode tijekom zaveslaja. Općenito se ovaj stil smatra tehnički najzahtjevnijim i najtežim za izvođenje, te zahtijeva osim snage ramena i veliku snagu leđa i nogu.

Na kraju, jedan od savjeta kojeg će vam doktori dati jest taj da nije dobro plivati praznog ili punog trbuha. U ljetnim mjesecima plivajte što više u moru, ali nikako ne pretjerujte, u slučaju grčeva odmah iziđite iz vode i opustite se.

Previše je razloga zašto se baviti plivanjem – priuštite si dobro i zdravo tijelo za ljeto… jer vi to zaslužujete!