FOTO by healthyhappylife.com

Dom

Pita od jabuka i karamele – američki klasik u novom izdanju!

Mia Vodopija 10. rujna 2021.

Isprobajte novi recept još ovog vikenda!

Klasična pita od jabuka uvijek je na vrhu naše jesenske liste pečenja, ali ove godine odlučujemo ju poboljšati posebnim sastojkom!

Karamela poboljšava slatkoću jabuka i čini pitu od jabuka nezaboravnom. Ako ovaj vikend zovete prijateljice kod sebe ili vam dolazi obitelj (ili jednostavno sami želite probati nešto novo), dajte ovom američkom klasiku u novom izdanju šansu.

Ova pita se savršeno slaže uz šalicu kave i ogromnu kuglicu sladoleda od vanilije. Prije posluživanja pričekajte da se pita ohladi.

healthyhappylife.com

Sastojci

  • 2 zamrznuta tijesta za koru
  • 6 -7 oguljenih i tanko narezanih jabuka
  • 1/4 šalice tamno smeđeg šećera
  • 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 žličica kukuruznog škroba (gustina)
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 šalice karamele, plus još za posluživanje
  • 1 jaje razmućeno s 1 žlicom vode (za premazivanje pite jajetom)
  • krupni bijeli šećer za posipanje
  • sladoled za posluživanje

Priprema

U veliku tavu na umjerenoj vatri dodajte jabuke, smeđi šećer, limunov sok, kukuruzni škrob, cimet i sol. Kuhajte dok se tekućina ne zgusne i jabuke omekšaju, 12 do 15 minuta. Ostavite da se ohladi dok razvaljate tijesto.

healthyhappylife.com

Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte prvi dio tijesta. Prebacite koru na okruglu posudu za pitu i lagano pritisnite. Slažite jabuke na koru, pa ih prelijte karamelom.

Drugi dio tijesta razvaljajte u krug. Izrežite na 10 traka. Preko jabuka položite 4 trake. Preklopite prvu i treću traku i stavite petu traku preko jabuka u suprotnom smjeru, a presavijene trake položite preko nje. Preklopite drugu i četvrtu traku i ponovite rešetkasti vrh s preostalom korom. Odrežite trake i utisnite ih u koru. Zamrznite 15 minuta ili dok se kora dobro ne ohladi.

healthyhappylife.com

Ohlađenu koru premažite jajetom i pospite krupnim šećerom. Stavite u pećnicu i pecite dok kora ne postane jako zlatna, oko 50 minuta. Ako kora počne prebrzo tamniti, prekrijte je folijom za vrijeme pečenja. Pustite da se ohladi najmanje 2 sata prije posluživanja.

Poslužite s dodatnim preljevom karamele i kuglicu sladoleda.