FOTO by Facebook @Recipe by Tiana Barrow

Recepti

Pistachio Cheesecake – Recept za orašastu blagdansku poslasticu

Una Lora Banjac 15. studenoga 2024.

Mljac!

U posljednje vrijeme pistacije su postale pravi hit, kako na društvenim mrežama tako i u modernim receptima; njihova bogata zelena boja i kremasti okus čine ih idealnim dodatkom za deserte i sve vrste jela pa nije ni čudo da ih svi obožavaju.

Volimo ih ne samo zbog okusa već i zbog toga što svaki kolač s pistacijama izgleda nevjerojatno privlačno i luksuzno, a kada pistacije spojimo s još jednim omiljenim desertom – cheesecakeom – dobivamo savršenu blagdansku kombinaciju koja obara s nogu!

Ovaj pistachio cheesecake bit će pravi hit na vašem stolu, donoseći spoj kremastih slojeva i orašastog okusa pistacija!

Facebook @Recipe by Tiana Barrow

Sastojci:

Za podlogu:

  • 1½ šalica mljevenih graham krekera (ili drugih keksa po želji)
  • ½ šalice neslanog maslaca, rastopljenog

Za kremasti nadjev:

  • 3 pakiranja krem sira (po 225 g), omekšanog
  • 1 šalica kristalnog šećera
  • 3 velika jaja
  • 1 šalica vrhnja za šlag (ili duplog vrhnja)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica prirodne paste od pistacija
  • ½ šalice očišćenih pistacija, grubo sjeckanih (za ukras)

Upute za pripremu:

  1. Pripremite pećnicu na 175°C i namastite kalup za torte promjera 23 cm s pomičnim dnom.
  2. Podloga: U zdjeli pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Utisnite smjesu u dno kalupa za formiranje čvrste podloge. Pecite podlogu 10 minuta, zatim je izvadite i ostavite da se ohladi.
  3. Kremasti nadjev: U velikoj zdjeli miksajte krem sir i šećer dok ne postane glatko i kremasto. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog.
  4. Dodajte ostale sastojke – vrhnje, vaniliju i pastu od pistacija – te miješajte dok smjesa ne postane ujednačena i kremasta. Ako želite intenzivniju zelenu boju, dodajte malo zelene boje za hranu.
  5. Izlijte nadjev preko ohlađene podloge i poravnajte površinu.
  6. Pecite cheesecake 55-60 minuta dok sredina ne bude čvrsta, ali lagano podrhtava. Isključite pećnicu, ostavite vrata malo otvorena i pustite da se cheesecake hladi u pećnici jedan sat.
  7. Ohladite u hladnjaku najmanje 6 sati ili preko noći kako bi se potpuno stegnuo.
  8. Prije posluživanja, pospite nasjeckane pistacije po vrhu za dodatni hrskavi sloj i dekorativan izgled.
Facebook @Recipe by Tiana Barrow

Uživajte u ovom kremastom i orašastom desertu koji će donijeti savršenu blagdansku notu na vaš stol. Dobar tek!