FOTO by Instagram @kenneth.blaine.studio

Zabava

Pikule, špekule, klikeri, blingilice – kako ste ih vi zvali?

Mia Vodopija 07. srpnja 2021.

Jedan pogled na njih bio je dovoljan da nas vrati u djetinjstvo i pobudi sentimentalnost...

Iako odrasli, svi mi i dalje volimo razveseliti dijete u sebi gledajući stvari u kojima smo uživali kao djeca ili igrajući igre koje su nam nekoć bile svakodnevica. Ove ljetne vrućine nas podsjećaju na doba kada smo bili vani u parku s društvom i igrali razne igre, a jedne od njih su i pikule.

Tko ne zna što su pikule, taj je nešto veliko i važno propustio u djetinjstvu. Ima različitih pikula: jednobojnih, šarenih, prozirnih… U nekima se prelijevaju sve dugine boje, a u nekima se nalazi srce, cvjetić, brodić ili što drugo.

Pikule zovemo različitim imenima, baš kao što se i pikulanje odvija po različitim pravilima. Pikule ili klikere u Istri zovu šćinke ili špekule, a u Dalmaciji franje.

Postoji više vrsta pikula kao npr. koraljke, troperke, šestoperke, običnjače, naftalinke, porculanke, bajse, japanke…Najviše vrijede naftalinke i koraljke, a služe kao aduti u pregovaranju. Često se za jednu naftalinku daje u zamjenu i po 10-15 staklenih pikula.

Jeste li znali da su ljudi toliko opsjednuti pikulama da one imaju svoje svjetsko prvenstvo?

Svjetsko prvenstvo u pikulama održava se svake godine od 1932. godine u Tinsley Greenu, zapadnom Sussexu u Engleskoj. Na prvenstvu sudjeluje više od 20 momčadi iz cijelog svijeta, a prvo prvenstvo 1932. godine osvojila je Ellen Geary, mlada djevojka iz Londona.

Igrači pikula ih često sakupljaju nakon što prerastu igru. Pikule su kategorizirane po mnogim čimbenicima, uključujući veličinu, vrstu, proizvođača, stil, materijale i postojanje originalne ambalaže (koja se dalje ocjenjuje u pogledu stanja). Ružne, ali rijetke pikule mogu se cijeniti jednako kao i lijepe.

Za kraj – za čovjeka koji se čudno ponaša zna se reći da mu fali kliker u glavi. Eto vidite kako su vrijedne i važne te pikule, koje su, ruku na srce, neizostavni dio svakog djetinjstva.