FOTO by Instagram @littlerabbit.cake / @bellefeast
Pijani Bailey’s čupavci kao omiljeni vikend desert!
Mekane, sočne i slatke kocke koje voli cijela obitelj uvijek su dobra ideja!
Čupavci su definitivno jedan od onih kolača koji vas vraća u djetinjstvo. Sjećamo se bake i mame kako umakaju sočni biskvit u čokoladu i rolaju ga u kokos.
Rado smo htjeli pomoći, ali smo uglavnom samo namakali prste u čokoladu. Iako smo odrasli misleći kako su čupavci porijeklom iz Hrvatske, oni su iz Australije.
Dobili su ime po Lordu Lamingtonu, guverneru Queenslanda. Lamingtonsi, odnosno čupavci su kolači od običnog biskvita, umočeni u rastopljenu čokoladu i posipani kokosom.
S obzirom na to da smo veliki fanovi alkohola u finim desertima, dodali smo u rastopljenu čokoladu i Bailey’s. Neka vas ovi Bailey’s čupavci vrate u neko jednostavnije vrijeme dok ih radite skupa s vašom djecom.
Sastojci za biskvit i kremu
Biskvit:
- 3 jaja
- 220 g šećera
- 180 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
Krema:
- 100 g čokolade (50%)
- 250 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 4-5 žlica Baileys
- 200-250 g mljevenog kokosa
Priprema
Biskvit:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Mikserom dobro izraditi bjelanjke sa šećerom dok se ne dobije čvrsti snijeg. Dodati ulje, izmiksati, dodati 6 žlica brašna promiješanog s praškom za pecivo, izmiksati, dodati jedan po jedan žumanjak, izmiksati, mlijeko, i na kraju dodati preostalo brašno, pa opet izmiksati.
Uliti u pleh dimenzija 30×20 cm, u koji smo stavili papir za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok se rubovi biskvita ne počnu odvajati od pleha (ili dok vam čačkalica ne izađe čista kad ubodete biskvit). Ostaviti sa strane da se malo ohladi. Razrezati biskvit na kocke.
Krema:
Otopiti čokoladu s maslacem. Kad se otopi dodati šećer, miješati na vatri dok se ne rastopi, uliti mlijeko i na kraju 5 žlica Baileysa. Kuhati na laganoj vatri otprilike 2-3 min. Ostaviti malo da se ohladi. Ne brinite ako vam se krema ne čini gusta, treba biti rjeđa. Naš prijedlog je da ostavite kremu u loncu, tako da možete u njemu umakati kocke.
Vilicom ubosti kocku, uroniti u kremu, a zatim uroniti u dublju posudu s kokosom. Malom žličicom si možete pomoći oko posipanja po svim stranama kocke. Pažljivo čistom vilicom kocku uhvatiti s donje strane i prebaciti na tanjur, na koji možete posipati malo kokosa.
Mekane, sočne i slatke kocke koje voli cijela obitelj uvijek su dobra ideja. Dobar tek!