FOTO by Pexels

Dekor

Petunija – naše omiljeno ljetno cvijeće!

Una Lora Banjac 14. lipnja 2024.

Ova krasotica obilno cvate čitavo ljeto

Petunija je rod jednogodišnjih cvjetnica koja potječe iz daleke Južne Amerike, a njeni su cvjetovi cjevasta oblika s laticama izraženih žilica.

Ova mirisna krasotica dolazi u raznim bojama – od bijele, ružičaste, crvene i ljubičaste pa sve do raskošnih i očaravajućih šarenih nijansi.

Ako tražite prekrasno cvijeće koje će obilno cvasti čitavo ljeto, onda su vesele petunije vaše idealno rješenje. Možete ih uzgajati u zatvorenom prostoru, na balkonu, terasi ili u vrtu! 

Nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavati nekoliko jednostavnih uputa da bi izdržale čitavo ljeto te neprestano cvale, mirisale i mamile osmijeh na lice!

Pozicija

Petunije doista vole sunce i idealno mjesto za ovu raskošnu ljepoticu je zapad ili istok, dok je sjever ono što svakako trebate izbjegavati radi manjka sunčeve svjetlosti.

Čišćenje

Petunije je potrebno redovito održavati i šišati suhe dijelove kako bi mogla neprestano cvasti, a ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, slobodno ih režite i oblikujte škaricama.

Zalijevanje

Petunije se zalijevaju rano ujutro, a najviše vole kišnicu ili odstajalu vodu tako da to svakako imate na umu.

Nemojte pretjerivati s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati i svakako pripazite da ne zalijevate cvjetove već korijen biljke!

Ovo predivno cvijeće možete uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije jer vam je zagarantiran veći uspjeh!