Zabava

Pazite na morske kornjače u Jadranu

admin 27. srpnja 2023.

Vole se sunčati na morskoj površini...

Tijekom istraživanja u pučinskom dijelu sjeverne Dalmacije, u samo dva dana ekipa iz neprofitne organizacije “The Blue World Institute of Marine Research and Conservation” uočila je sto i jednu glavatu želvu!

Uglavnom se radilo o juvenilnim jedinkama, duljine oklopa do pola metra, no opazili su i 16 sasvim malenih kornjača (manje od 20 cm).

Foto: Blue World Institute

Morske kornjače su hladnokrvne životinje i provode dio vremena „sunčajući se“ na morskoj površini kako bi se ugrijale. More je sada već vrlo toplo i kornjače su puno aktivnije i brže zaranjaju, ali ipak su uspjeli označiti čak deset kornjača ove sezone.

Foto: Blue World Institute

Tijekom boravka na moru, obratite pažnju kuda plovite kako bi na vrijeme opazili morske kornjače! Brodovi koji se kreću velikim brzinama, udarcem pri sudaru ili brodskim propelerom mogu životinji nanijeti teške i ozbiljne ozljede te uzrokovati smrt.

Foto: Blue World Institute

Stoga, usporite i na taj način zaštitite morske kornjače u Jadranu! Pronađete li ozlijeđenu (ili označenu) želvu, dojavite to ekipi na Oporavilište za morske kornjače na Lošinju.