Recepti

Panna Cotta – voćni desert kojeg se nikada nećemo zasititi!

admin 29. rujna 2021.

Autor teksta: Toni Grahovac

Baš poput brownieja, kremšnite i baklava, panna cotta je jedan od kolača kojeg se ne možemo zasititi.

Riječ je o talijanskoj slastici koja se sastoji od zaslađene kreme zgusnute želatinom, s preljevom od jagode. Krema može biti s raznim aromama poput kave, vanilije…

Gotovo svaka slastičarna ih ima u ponudi, a još su nam slađe kada ih napravimo u kućnoj radinosti.

U nastavku donosimo recept za prefinu panna cottu koja će nestati u trenu:

Sastojci:

  • 300 ml mliječnog vrhnja za šlag
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 4 g želatine u prahu
Photo by: Toni Grahovac

Priprema:

  1. Želatinu namočiti u malo vode.
  2. Vrhnje, mlijeko, vaniliju i šećer staviti kuhati.
  3. Uz stalno miješanje kuhati do točke vrenja (da ne zavrije potpuno).
  4. Skinuti s vatre i umiješati želatinu.
  5. Preliti u čaše za posluživanje i ohladiti u frižideru nekoliko sati (idealno ostaviti preko noći).

Preljev:

  • 200 g jagoda
  • žlica šećera
  • malo ruma po želji
Photo by: Toni Grahovac

Priprema:

Sve kuhati 7-10 min, usitniti štapnim mikserom te dodati na panna cottu.

Bon apetit!