FOTO by Photo by: Toni Grahovac
Recepti
Panna Cotta – voćni desert kojeg se nikada nećemo zasititi!
Autor teksta: Toni Grahovac
Baš poput brownieja, kremšnite i baklava, panna cotta je jedan od kolača kojeg se ne možemo zasititi.
Riječ je o talijanskoj slastici koja se sastoji od zaslađene kreme zgusnute želatinom, s preljevom od jagode. Krema može biti s raznim aromama poput kave, vanilije…
Gotovo svaka slastičarna ih ima u ponudi, a još su nam slađe kada ih napravimo u kućnoj radinosti.
U nastavku donosimo recept za prefinu panna cottu koja će nestati u trenu:
Sastojci:
- 300 ml mliječnog vrhnja za šlag
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 4 g želatine u prahu
Priprema:
- Želatinu namočiti u malo vode.
- Vrhnje, mlijeko, vaniliju i šećer staviti kuhati.
- Uz stalno miješanje kuhati do točke vrenja (da ne zavrije potpuno).
- Skinuti s vatre i umiješati želatinu.
- Preliti u čaše za posluživanje i ohladiti u frižideru nekoliko sati (idealno ostaviti preko noći).
Preljev:
- 200 g jagoda
- žlica šećera
- malo ruma po želji
Priprema:
Sve kuhati 7-10 min, usitniti štapnim mikserom te dodati na panna cottu.
Bon apetit!