FOTO by Instagram @travelbeautynation @pervak_photography

Putovanja

“Pamučna palača” – savršeno mjesto za odmor ili vjenčanje iz snova!

admin 13. svibnja 2021.

Kompleks jedinstvenih mineralnih izvora pravi je turistički mamac

Čak i milimetarsko popuštanje mjera koja se odnose na putovanja u nama bude nadu da ćemo ove godine ipak obrisati prašinu sa svog kofera. Protekla “anti travel” godina obogatila je našu likvidnost i pružila nam dovoljno vremena za planiranje kako bismo odabrali savršenu destinaciju. 

Na jugozapadu Turske, nedaleko grada Denizlija smjestio se kompleks jedinstvenih mineralnih izvora koji je, ne samo dobio našu pozornost, nego se smjestio u sam vrh turističkih želja. Bajkoviti prizori koji nalikuju zaleđenim vodopadima ili snijegom prekrivenim terasama opravdavaju njegovo ime Pamukkale – Pamučna palača.

Neobičan oblik ovog lokaliteta rezultat je kombinacije toplih izvora i vapnenca koji imaju neobičan oblik terasastih bazena nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Pamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35°C do 100°C te se prelijeva i do 320 metara.

Bazeni ispunjeni prekrasnom plavom bojom bogati su kalcijem karbonatom i prema tamošnjim legendama dovoljno desetak minuta provedenoj u vodi kako biste se pomladili za čak pet godina.

Osim pomlađivanja boravak na ovakvoj lokaciji umiruje vaš duh i tijelo koje će vas resetirati i opustiti svakog suvišnog stresa.

U svojim počecima Pamukkale su izazvale toliki interes u kojem je loša strategija upravljanja dovela do ozbiljnih šteta. Velik broj hotela bogatstvo tople mineralne vode koristio je za vlastite bazene.

Neodgovorni turisti neodgovorno su se ponašali prema lokalitetu što je dovelo do presušivanja/uništenja dva bazena. Zahvaljujući intervenciji UNESCO-a, veći dio ovog prirodnog fenomena je spašen!

Hoteli koji su se nalazili u neposrednoj blizini su danas zatvoreni, a stijenama i bazenima posjetitelji mogu pristupiti isključivo bez cipela.

Osim odmora ova vam lokacija može poslužiti i za malo intimno vjenčanje iz snova. Osim nezaboravne ceremonije u paketu dolaze i bajkovite fotografije koje će stvoriti vječnu uspomenu.

Bez obzira koje su vam namjere i razlozi dolaska jedno je sigurno, a to je da će vam Pamučna palača pružiti upravo onaj osjećaj koji ima princeza iz najljepše bajke.