FOTO by Instagram @csodalatosmagyarorszag.hu / Soós Bertalan

Putovanja

Ovog vikenda održano svečano otvorenje Adventa u Budimpešti! Pogledajte ove spektakularne fotografije…

Viktoria Mikulić 22. studenoga 2021.

Ako ste jedni od onih koji ne mogu dočekati najčarobnije razdoblje u godini, uputite se u Budimpeštu jer tamo je već počelo...

Budimpeštanski adventski i božićni sajam desetljećima je vrhunac adventske sezone u glavnom gradu. Gotovo 800.000 posjetitelja svake godine bira proizvode domaćih obrtnika. Advent se održava na Vörösmarty trgu, jednom od 10 najljepših sajmova u Europi.

Photo by: Facebook Budapest Christmas Fair

U ponudi su ukusni domaći specijaliteti, ručno rađeni slatkiši, te pića od odabranih namirnica. Svake godine ovdje možete probati i tradicionalnu mađarsku kuhinju.

Photo by: Facebook Budapest Christmas Fair

Prošle godine Božićni sajam na budimpeštanskom trgu Vörösmarty, jednom od najpopularnijih zimskih sajmova, mogli smo pratiti samo online. Mađarska je veoma ozbiljno shvatila situaciju s korona virusom i gotovo nitko nije mogao ući u njihovu državu, osim uz posebne zahtjeve.

Photo by: Facebook Budapest Christmas Fair

Baš zato, ove godine na središnjem gradskom trgu posjetitelje ponovno očekuje kultni Božićni sajam, uz poštivanje epidemioloških mjera.

2019. godine titulu “Najljepšeg božićnog sajma u Europi” dobio je “Adventski festival ispred bazilike u Budimpešti”.

Početak blagdanskog razdoblja nagovještava dolazak božićnih sajmova. Gradovi se pretvaraju u zimske zemlje čuda sa svjetlima koja osvjetljavaju ulice i fino ukrašena stabla.

Photo by: Facebook Budapest Christmas Fair

Nešto ranije nego kod ostalih, u petak 19.11. je otvoren kultni adventski i božićni sajam na trgu Vörösmarty, koji se u glavnom gradu organizira od 1998. godine.

Photo by: Facebook Budapest Christmas Fair

“U ljubavi i sigurnosti.” Ovim je motom u petak otvoren ovogodišnji Advent kod Bazilike. Ove godine fešta, koja je proglašena najboljim božićnim sajmom otvara se po 12. put na Trgu svetog Stjepana. S obzirom na epidemiološku situaciju, organizatori potiču posjetitelje da pažljivo pročitaju politiku sajma i u skladu s time proslave Božić i uživaju u blagdanskom duhu.

Photo by: Facebook Budapest Christmas Fair

Programi uključuju paljenje svijeće na adventskom vijencu svakog adventskog vikenda, a od 1. prosinca na pročelju kuće Gerbeaud održat će se svečani svjetlosni show.

Unatoč četvrtom valu, turizam u Budimpešti se oporavlja, pa se na Trgu Vörösmarty očekuju i strani posjetitelji. Nakon svečanog otvorenja 19. studenog, adventski vikend bit će pun iznenađenja, svijeća i dječjih aktivnosti. Finski Djed Mraz, Joulupukki, također će posjetiti trg Vörösmarty 6. prosinca.

Photo by: Facebook Budapest Christmas Fair

Ove godine po prvi put će se u ugostiteljstvo uvesti beskontaktna kupovina kako bi se smanjio rizik od širenja virusa.

Nadamo se da već imate na umu osobu koju vodite sa sobom na Advent u Budimpeštu…