Trendovi

Ovo su 3 trenutno najpopularnije dijete u svijetu!

Viktoria Mikulić 25. siječnja 2024.

Sedmu godinu zaredom, mediteranski način prehrane zaslužio je titulu najbolje dijete.

Mediteranska dijeta također je zauzela prvo mjesto u kategorijama dijeta kojih se najlakše pridržava, kao i najbolja dijeta prilagođena obitelji, najbolja dijeta za zdravu prehranu i najbolja dijeta za dijabetes, zdravu prehranu za kosti i zglobove i srce.

DASH dijeta (dijetni pristupi zaustavljanju hipertenzije) osvojila je drugo mjesto za najbolju dijetu, dok je MIND dijeta zauzela treće mjesto na listi od 30 dijeta.

Sve tri vrhunske dijete su biljne, fokusirane na voće i povrće, cjelovite žitarice, grah i sjemenke.

Što je mediteranski stil prehrane?

Istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog kolesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Plan obroka, koji je više stil prehrane nego restriktivna dijeta, također je povezan s jačim kostima, zdravijim srcem i duljim životom.

Dijeta se sastoji od jednostavnog kuhanja na biljnoj bazi, s većinom svakog obroka fokusiranog na voće i povrće, cjelovite žitarice, grah i sjemenke, s nekoliko orašastih plodova i velikim naglaskom na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Masnoće osim maslinovog ulja, poput maslaca, konzumiraju se rijetko, ako uopće, a šećer i rafinirana hrana rezervirani su za posebne prilike.

Crveno meso se koristi štedljivo, obično samo za aromatiziranje jela. Potiče se konzumacija zdrave, masne ribe, koja je puna omega-3 masnih kiselina, dok se jaja, mliječni proizvodi i meso peradi jedu u puno manjim obrocima nego u tradicionalnoj zapadnoj prehrani.

DASH dijeta

DASH dijeta plan je zdrave prehrane osmišljen kako bi spriječio ili liječio visoki krvni tlak, koji se naziva i hipertenzija. Također može pomoći u snižavanju kolesterola povezanog sa srčanim bolestima, koji se naziva kolesterol lipoproteina niske gustoće (LDL).

Visok krvni tlak i visoke razine LDL kolesterola dva su glavna čimbenika rizika za srčane bolesti i moždani udar.

Namirnice u DASH dijeti bogate su mineralima kalijem, kalcijem i magnezijem. DASH dijeta fokusirana je na povrće, voće i cjelovite žitarice. Uključuje mliječne proizvode bez masti ili niske masnoće, ribu, perad, grah i orašaste plodove.

MIND dijeta

Kobinacija Mediteranske i DASH dijete. MIND dijeta sadrži hranu bogatu određenim vitaminima, karotenoidima i flavonoidima za koje se vjeruje da štite mozak smanjujući oksidativni stres i upale.

Iako je cilj MIND dijete zdravlje mozga, ona također može koristiti zdravlju srca, dijabetesu i određenim vrstama raka jer uključuje komponente mediteranske i DASH dijete za koje se pokazalo da smanjuju rizik od ovih bolesti.