Ljubav & veze

Ovo je 10 pozitivnih utjecaja na zdravlje kada spavate pored osobe koju volite!

Antonija Andabak 17. svibnja 2020.

Uz ove benefite za zdravlje, nadamo se da spavate pored osobe koju istinski volite!

Od mnogih esencijalnih životnih aktivnosti, spavanje je vjerojatno nešto što nam pomalo nedostaje, bilo da je riječ o kvaliteti ili kvantiteti.

Okrepljujući san, kojem svi težimo, zahtijeva osjećaj sigurnosti, zaštite i odsutnost prijetnji. Tijekom djetinjstva, taj su nam osjećaj osiguravali roditelji, a danas tu ulogu ima vaš partner. Psiholozi su se složili u jednom:

Kada imate uz sebe osobu na koju možete uvijek računati i koja je sposobna štititi vas i kada stvari krenu nizbrdo, možemo reći da je to najefektivniji način za smanjenje razine anksioznosti, napetosti i nemira.”

Povrh toga, ako spavate pored nekoga koga istinski volite, prednosti su mnogobrojne i ne ometa ih ni činjenica da vaša snažnija polovica hrče, krade prekrivač ili nemirno spava. Ali jedno ćemo otkriti kao uvertiru: Partneri koji spavaju u istom krevetu, a dijele snažne emocije, žive duže i zdravije.

Ovo je 10 pozitivnih utjecaja na zdravlje kada spavate pored osobe koju volite:

1. Sigurnost

Kad spavate pored svog partnera, osjećate se sigurno što znači da je to vrijeme provedeno spavajući, zapravo kvalitetno “utrošeno vrijeme”. Stavka sigurnosti je i stvar povjerenja u svakodnevici pa jedno ne isključuje drugo ako želite u konačnici, spavati kao beba do jutra.

2. Brže utonete u san

Kada spavate sami u krevetu, mozak vam radi “100 na sat” i razmišljate o različitim stvarima koje vas muče. S druge strane, dokazano je da brže zaspete pored nekog koga volite jer dozvoljavate mozgu da se “isključi” od briga zbog osjećaja gore spomenute sigurnosti.

3. Snižava razinu anksioznosti

Kada spavamo s voljenom osobom, zanimljivo je da se razina kortizola snižava što vodi do oslobođenja hormona oksitocina, tzv.hormona ljubavi, a koji ima pozitivan utjecan na snižavanje razine anksioznosti. Kada je vaša razina stresa niska, šanse za dobivanje kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i drugih težih oboljenja, uvelike se snižavaju.

4. Ima analgetski učinak

Još jedna pozitivan učinak spavanja pored voljenog partnera jest osjećaj mira i opuštenosti pri čemu se razina citokina također smanjuje, a citokin je odgovoran za širenje upalnih procesa i boli. Kada tonete u san, toplina tijela vašeg partnera olakšava fizičku bol s kojom se svatko od nas susreće. Time dolazimo do zaključka da vaša snažnija polovica ima ulogu prirodnog analgetika, što je uistinu zabavno! Sljedeći put kada imate menstrualne grčeve ili glavobolju, probajte se priviti uz partnera i odspavati. Mogli biste se iznenaditi rezultatima!

5. Daje vam više energije

Kada se budite pored partnera kojeg volite, osjećate se sretnije i energičnije, što je posljedica kvalitetnog sna koji ste imali tijekom noći, a svi znamo da miran san bez prekida znači i više energije za dnevne aktivnosti koje vas čekaju.

6. Pomaže u očuvanju mladolikog izgleda

Kada je razina stresa niska i vaše se tijelo osjeća mlađe i rasterećenije što pozitivno utječe na vanjski izgled. Svi znamo da stres, brige, gnjev i druge negativne emocije mogu izazvati stariji, umorniji izgled. Spavanje pored voljenog partnera i maženje prije spavanja čini vas prpošnom osobom, a istodobno i mladolikom!

7. Snižava krvni tlak

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 59 žena pokazalo je da su zagrljaji i maženje pozitivno utjecali na razinu oksitocina i krvnog tlaka. Žene s najvećom razinom “hormona sreće” bile su ujedno one s optimalnim krvnim tlakom. Ovime možemo sugerirati maženje s partnerom ako se osjećate uzrujano, naravno…samo ako uzrok uzrujavanja nije on!

8. Osigurava idealne uvjete spavanja

Kada spavamo, tjelesna se temperatura snižava, a kada spavate pored partnera, jedan drugom temperaturu tijela održavate malo višom što vas brže opušta i uspavljuje. Također, dijeljenje popluna uz spomenutu temperaturu tijela predstavlja idealne uvjete spavanja.

9. Osnažuje imunitet

Bliskost s partnerom i dobri odnosi vode ka velikoj međusobnoj želji te visokoj razini libida, što znači i redovitiji seks, a seks osnažuje i čini aktivnim naš imunološki sustav. Budući da je na tu temu provedeno i istraživanje, ono je pokazalo da su parovi koji su prirodnim putem osnaživali svoj imunitet, bili su otporniji na prehladu i druge “sezonske bolesti”.

10. Povećava bliskost među partnerima

Jedan od ključnih benefita spavanja s osobom koju volite jest povezanost koja postaje sve snažnija. Mnoge su studije pokazale da bliskost među partnerima vodi ka većem zadovoljstvu u vezi.