FOTO by Instagram @rb_priroda / @marinalaucan
Ovih dana bazga miriše na svakom koraku…
Donosimo vam recept za sok od bazge!
Bazga spada među najstarije ljekovite biljke Europe, a postoji tridesetak vrsta unutar porodice. Kod nas se najčešće koristi crna bazga. Bazga se može pronaći na mnogim livadama i poljima, ali treba znati koji dio biljke koristiti. Najviše je ljekovit njen cvijet i plod.
Cvjetovi se beru u proljeće, a plodovi i kora sakupljaju u jesen. Lišće bazge možemo brati tijekom cijelog perioda vegetacije, ali samo ono posve razvijeno. Cvjetovi bazge bogati su vitaminima A, B i C, kao i raznim antioksidansima.
Glavni razlog ljekovitosti bazge je u flavonoidima jer su oni moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja.
Nemojte brati cvjetove bazge blizu prometnica. Cvjetove berite za sunčana dana, kada su potpuno rascvjetani i veći. Ako su cvjetovi mali, tada umjesto 1 cvijeta uberite 2 manja.
Također obratite pozornost da iza cvijeta nemate sitne crne bubice, jer njih sigurno ne želite u soku, a jako se teško peru pa bolje odmah dok berete izaberite one cvjetove koji su čisti.
Sastojci
- 30 većih rascvjetanih cvjetova bazge
- 3 l vode
- 3 kg smeđeg šećera
- 1 vrećica Dolcela limunske kiseline za sirup od bazge ili 20-30 g obične limunske kiseline
Priprema
Dobro operite bazgu. U velikom loncu pomiješajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta. Malo prohladite pa u mlaku smjesu umiješajte limunsku kiselinu, zatim dodajte i oprane cvjetove bazge.
Ostavite da stoji 24 sata. Nakon 24 sata sok procijedite kroz sito i gazu. Ja uvijek sok od bazge cijedim kroz gazu kako mi u soku ne bi ostalo njenih latica i ostalog. Sok lijevajte u čiste i sterilizirane boce.
Nadamo se da ćete uživati u ovoj zdravoj i ukusnoj tekućoj poslastici!