FOTO by Instagram @rb_priroda / @marinalaucan

Iće & piće

Ovih dana bazga miriše na svakom koraku…

Mia Vodopija 26. svibnja 2023.

Donosimo vam recept za sok od bazge!

Bazga spada među najstarije ljekovite biljke Europe, a postoji tridesetak vrsta unutar porodice. Kod nas se najčešće koristi crna bazga. Bazga se može pronaći na mnogim livadama i poljima, ali treba znati koji dio biljke koristiti. Najviše je ljekovit njen cvijet i plod.

Cvjetovi se beru u proljeće, a plodovi i kora sakupljaju u jesen. Lišće bazge možemo brati tijekom cijelog perioda vegetacije, ali samo ono posve razvijeno. Cvjetovi bazge bogati su vitaminima A, B i C, kao i raznim antioksidansima. 

Glavni razlog ljekovitosti bazge je u flavonoidima jer su oni moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja.

Nemojte brati cvjetove bazge blizu prometnica. Cvjetove berite za sunčana dana, kada su potpuno rascvjetani i veći. Ako su cvjetovi mali, tada umjesto 1 cvijeta uberite 2 manja.

Također obratite pozornost da iza cvijeta nemate sitne crne bubice, jer njih sigurno ne želite u soku, a jako se teško peru pa bolje odmah dok berete izaberite one cvjetove koji su čisti.

Sastojci

  • 30 većih rascvjetanih cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 3 kg smeđeg šećera
  • 1 vrećica Dolcela limunske kiseline za sirup od bazge ili 20-30 g obične limunske kiseline

Priprema

Dobro operite bazgu. U velikom loncu pomiješajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta. Malo prohladite pa u mlaku smjesu umiješajte limunsku kiselinu, zatim dodajte i oprane cvjetove bazge.

Ostavite da stoji 24 sata. Nakon 24 sata sok procijedite kroz sito i gazu. Ja uvijek sok od bazge cijedim kroz gazu kako mi u soku ne bi ostalo njenih latica i ostalog. Sok lijevajte u čiste i sterilizirane boce.

Nadamo se da ćete uživati u ovoj zdravoj i ukusnoj tekućoj poslastici!