FOTO by Instagram @pottedrainbows / @house.plants.paradise / @houseplant_af

Dekor

Ovih 10 vrsti biljaka su must-have svake kupaonice…

Viktoria Šafranić 15. travnja 2021.

Aloe Vera, orhideja, paprat i bambus samo su neke od kućnih miljenica…

Trend sobnih biljaka je u potpunosti zavladao i službeno se proširio na sve prostorije kuće – uključujući i kupaonicu. Možda se čini čudnim mjestom, ali ne samo da postavljanje biljaka u kupaonicu pretvara istu u vašu omiljenu oazu, već je ista iz više razloga izvrsno okruženje za držanje mnogih biljaka.

Žive biljke čine kupaonice ugodnijim mjestima, ne samo zbog ukrašavanja već i poboljšanja kvalitete zraka.

Kupaonica je obično topla i vlažna soba koja pruža savršeno okruženje za biljke, a voda za navodnjavanje biljaka uvijek je nadohvat ruke. Ali svejedno trebate pametno donositi odluke. Okolina kupaonice nije savršena cijelo vrijeme i nisu sve biljke dobro prilagođene uvjetima u kupaonici.

Iako tijekom tuširanja ima dovoljno toplog i vlažnog zraka, soba može postati puno hladnija ako satima ostane prazna, posebno noću. Ova variranja kod temperature nisu idealna za mnoge biljke jer uživaju sve visoku vlažnost zraka.

Mnoge kupaonice imaju nisku razinu sunčeve svjetlosti, ako uopće imaju prozore, no nipošto ne odustajte ako je to slučaj s vašom kupaonicom. Fluorescentne žarulje pružaju puno svjetlosti koje biljkama mogu koristiti.

Ova tri čimbenika – slaba svjetlost, velika vlaga i temperaturne promjene – moraju se uzeti u obzir pri odabiru biljaka za kupaonicu. Evo prijedloga za biljke koje će se dobro snaći u prosječnim kupaonskim uvjetima.

Alokazija

Tropska biljka čija je donja strana listova ljubičaste boje, dok je gornja zelena, s primjesom bijele. Riječ je o egzotičnoj biljci koja zahtijeva više pažnje što znači konstantno zalijevanje i prskanje, no ova trajnica vratit će vam na isti način apsorpcijom štetnog zraka i ispuštanjem kisika. Ne godi joj ni previše svjetlosti, a ni nedostatak iste. Ljeti će joj najviše goditi od 20-28 stupnjeva, a zimi ne niže od 18 stupnjeva.

Zlatni puzavac

Odlična je vijest da ova biljka ne zahtijeva visoku stručnost, a pritom smanjuje koncentraciju štetnih tvari u zatvorenom prostoru. Riječ je o penjačici ovalnih listova jarko zelene boje, na kojoj se pojavljuju bijele mrljice. Vrlo je jednostavna za uzgoj jer nema prevelikih potreba, a raste do 2 metara dužine.

Ova biljka uspijeva u vlažnijem okruženju (vrhovi lišća postat će smeđi ako je zrak previše suh). Ova biljka može podnijeti sve, od slabe do jake sunčeve svjetlosti, sve dok je svjetlost neizravna.

Monstera

Kažu da ova biljka opušta, potiče kreativnost i podiže raspoloženje, stoga je idealno imati je u svojoj kupaonici gdje neće služiti samo kao ukras, već će širiti pozitivnu energiju. Njezini prepoznatljivi listovi postali su hit u uređenju interijera, a najkorisnija je u zimskim mjesecima kada donosi potrebnu vlažnost u zagrijani prostor koji rezultira isušenim zrakom.

 Orhideja

Mnogima omiljena biljka, izvrsna je za svaki kutak našeg doma, pa će tako oplemeniti i našu kupaonicu. Dobro je znati da neće procvjetati ako u prostoriji nema dovoljno svjetlosti, a veoma je važan i protok zraka. Ako u svom okruženju želite imati ovu božanstvenu kraljicu među cvijećem, onda ćete morati biti veoma pažljivi s njezinim zalijevanjem jer su osjetljive na previše vode. Pokušajte biti umjereni i pronaći pravi balans.

Sretni bambus 

Kao što mu i samo ime govori, sretni bambus donosi sreću i pozitivno utječe na atmosferu u domu i naše emocije. Baš poput rezanog cvijeća, najčešće se drži u vazi, a potrebno je promijeniti vodu barem jednom u dva tjedna. Uspijeva i u tamnijim prostorima tako da je idealan za sve koji u kupaonici nemaju prozora.

Paprat

Ovaj prirodni pročišćivač zraka jedna je od najpoželjnijih biljaka u kupaonici. Unijet će svježinu u prostor i bez problema preživjeti zimu. Upravo je kupaonica idealno mjesto za držanje paprata jer ima najviše vlage koju ova biljka zahtijeva. Svakako se preporučuje svakodnevno je prskati i redovito zalijevati.

Aloe Vera

Zimzelena kućna bilja oko koje ne morate previše brinuti jer joj je potrebno samo malo sunčeve svjetlosti i vode da bi preživjela. Ova ljekovita biljka, odnosno njezina čudotvorna svojstva pomažu u uklanjanju akni, te zacjeljuju rane, opekline, ogrebotine, a također i neutraliziraju učinke UV zračenja.

Bambus

Uobičajeno govoreći, bambus raste u vodi i izvrstan je izbor za lako održavanje koji će vašoj kupaonici pružiti nevjerojatne spa trenutke. Izvrsna je biljka za prostore s osvjetljenjem, no ako vaša kupaonica nema puno sunca, ne brinite – bambus će tamo i dalje uspješno rasti.

Prugasta tradeskancija

Ova ljubičasta biljka nije samo zapanjujuća, već je i biljka za koju je zajamčeno da će uspjeti u vašoj kupaonici. Viša razina vlažnosti unaprijed će njezin rast, a ako lišće postane smeđe boje, onda je to alarm da je u vašoj kupaonici previše suho.

Spatifilum

Ova lijepa cvjetnica je tropska biljka, što je čini idealnom za vašu kupaonicu. Ako želite da skroz procvjeta, pružite joj dovoljnu količinu sunca i održavajte tlo vlažnim, ali ne prevlažnim ako želite imati sretnog ljiljana u svojoj blizini.

Nakon što se odlučite za svog favorita koji će vam uljepšavati kupaonicu i pritom činiti dobro za vaše zdravlje, ne zaboravite uvijek pri ruci imati i proljetne note.

Photo by: envy Croatia

Duck limitirane linije proizvoda Jasmin Jump i Berry Magic pobrinut će se da kupaonica postane najdraža prostorija u domu. Baš poput ovih biljaka, unijet će potrebnu svježinu u kupaonicu te je pritom održavati blistavo čistom.

Photo by: envy Croatia

Posebno nas se dojmio Duck fresh disc koji dolazi s aplikatorom i čak 6 gel diskova, čime omogućava čistoću do 12 tjedana.

Photo by: envy Croatia

Više informacija o tome kako kupaonicu održavati svježom i mirisnom potražite na Facebook stranici Kvak Kvak Hrvatska ili njihovom Instagram profilu.