Zabava

Ovaj TikToker otkriva zašto ne bismo trebali pospremati krevet ujutro!

admin 12. svibnja 2022.

Postoji jedna stvar oko koje se svi možemo složiti: pospremljeni krevet vizualno je puno privlačniji od nepospremljenog. No korisnik TikToka u viralnom videu otkriva zašto biste ubuduće trebali izbjegavati namještanje kreveta…

Brojke jasno pokazuju da je TikToker @sherifelsahly probio stršljenovo gnijezdo svojim videom koji ima 2,7 milijuna pregleda i preko 84.000 lajkova, a vjerojatno je mnoge – uključujući i nas – iznenadio svojom izjavom. U svom TikToku objašnjava zašto ne bismo trebali pospremati krevete nakon što ustanemo.

Stvarni uzrok je zapravo prilično jednostavan: grinje žive u svakom krevetu, htjeli mi to ili ne. Kao i mi, oni više vole da im je udobno i toplo.

Najbolje uvjete za to pronalaze ispod pokrivača i na jastuku, zbog čega se tamo i smjeste. TikToker točno objašnjava zašto bubama ide na ruku kada pospremimo krevet nakon ustajanja: “Ako pospremite krevet čim se probudite, pritom ćete zarobiti milijune grinja u svom krevetu“. Da bi se to spriječilo, TikToker preporučuje: “Ako ne pospremite krevet već stavite pokrivač i jastuke na prozor da se prozrače, postoji veća mogućnost da uništite grinje dok su na svježem zraku i izloženi sunčevoj svjetlosti.”

@sherifelsahly Your Parents Right Now 👁👄👁#sherifelsahly ♬ original sound – sherifelsahly

Imamo jednu zajedničku stvar s grinjem: Naše omiljeno mjesto je krevet. Visoka temperatura, visoka vlažnost i mrak ispod deke čine odmorište pravim rajem za male životinje.

Pa čak i ako zvuči nevjerojatno: u svakom krevetu zapravo ima između dva i deset milijuna grinja. Iako se ovo čini prilično odvratnim i uznemirujućim, odmah je sve jasno. Normalno, mikroskopski male životinje ne predstavljaju nikakvu stvarnu opasnost. Ne grizu i ne bodu te se hrane samo mrtvim stanicama kože i dlačica.

Za one koji su alergični na kućnu prašinu, s druge strane, grinje mogu postati prava muka. Kod njih se simptomi očituju u obliku čestog kihanja, svrbeža, crvenila očiju, grlobolje i glavobolje te brojnih drugih simptoma koji se na prvu mogu činiti kao normalna prehlada. Međutim, alergijsku reakciju ne izazivaju same životinje, već njihovo izlučivanje. U tom slučaju svakako treba poduzeti mjere protiv pošasti štetočina.

Grinje u krevetu: kako ih se riješiti?

Grinja se nikada ne možete potpuno riješiti. Jedini način da spriječite male životinje da se smjeste u vašem krevetu je prevencija. Ako mijenjate jastuk, deku i madrac – što biste ionako trebali raditi svakih pet do sedam godina – uložite u zaštitne navlake za svoju posteljinu. Samo to može biti od velike pomoći za alergičare.

Kao što TikToker @sherifelsahly objašnjava u svom videu, ne pospremanje kreveta ujutro može pomoći. Najbolje je nakon ustajanja prozračiti poplun i jastuk vani kako biste ubili grinje svježim zrakom i ne širili ih po ostatku stana.

Posteljinu također treba redovito mijenjati i prati na 60 stupnjeva. Osim toga, spavaću sobu treba provjetravati jednom ili dva puta dnevno i održavati temperaturu od 18 do 20 stupnjeva. Na taj način sprječavate da se bube nesmetano razmnožavaju.