Zabava

Ova kuća u Alpama prekrivena zrcalima stapa se s prirodom

admin 21. travnja 2021.

Ovisno o godišnjem dobu, vaša kuća poprima veličanstveno zrcaljenje

Smještena na slikovitoj alpskoj livadi iznad švicarskog Gstaada, ovaj futuristički paviljon, poznatiji kao kuća od zrcala, kroz cijelu godinu izaziva pažnju svojim čarobnim prikazima.

Zrcaljenje okolnog krajolika hvatajući zelene livade, proljetne oblake i zimske snježne padaline postavlja ovu građevinu u sam vrh arhitekture.

Foto: Doug Aitken
Foto: Doug Aitken

Američki umjetnik Doug Aitken tvorac je kuće od zrcala i ovim je projektom zaokružio svoju karijeru i priču koja stoji iza nje. “Želio sam napraviti nešto posebno i prekrasno, rad koji će obilježiti moju karijeru slobodnog umjetnika, a opet prikazati svu raskoš prirodnih ljepota i objekata koji potpomažu u prikazu te ljepote” – izjavio je Aitken.

No, ljepota ove kuće nije oduševila baš sve.

Na prvoj liniji nezadovoljnih našle su se razne zelene udruge i one za očuvanje životinjskog svijeta, a glavni argument nezadovoljstva je opasnost za ptice u letu kojem objekt predstavlja neizbježnu zamku.

Foto: Doug Aitken

“Dragi umjetniče, drago mi je za vaše postignuće, ali vjerujem da niste previše razmišljali o pticama i opasnost koju pruža ovaj objekt za sve njih. Da sam bogat kupio bi ju samo da ju mogu srušiti” – jedan je od komentara.

Koliko koštaju ovi zrcalni paneli? Pitam zato što me zanima koliko će koštati popravci kad svako malo neki bude razbijen zbog ptice u letu koja ne vidi objekt?” – još je jedan od ljutitih komentara.

Aitken je obranu pronašao u argumentu da je kuća rađena po sigurnosnim standardima za sve životinje i da je kuća vidljiva čak i pticama u letu. To omogućuju horizontalno crne linije postavljene na svaka tri centimetra koje služe za odvraćanje pozornosti od reflektirajućih površina.

Foto: Doug Aitken

Međutim, svojom izjavom nije zadovoljio one najupornije, a jedan od komentara je: “Ne mogu progutati vašu priču koja ne drži vodu. Živim u kući sa žutom fasadom i barem jednom godišnje se dogodi da mi se ptica zaleti u prozor, pa mogu pretpostaviti kako je u slučaju kuće od zrcala.”

Foto: Doug Aitken

Nadamo se da ovaj objekt ipak zadovoljava standarde koji štite životinjski svijet i da će jedini komentari o ovoj kući biti pozitivni veličajući njezinu ljepotu.