FOTO by Instagram @scabecspa @4s_travel

Putovanja

Otok u obliku dupina – predivno!

admin 26. svibnja 2023.

Upoznajte Gallo Lungo i intrigu njegove povijesti...

Teško je nabrojati sve ljepote koje je Hrvatskoj priroda podarila, ali neke su toliko posebne da su prepoznatljive u cijelom svijetu. Otok Galešnjak jedan je od njih, a u njegov srcolik oblik zaljubili su se svi koji su ga ikad vidjeli.

Još jedan primjer koji dokazuje da se priroda uistinu zna poigrati s oblicima i pejzažom dolazi iz Italije, a radi se o otoku u obliku dupina.

Ovaj veličanstveni prikaz prirodne zaigranosti nalazi se između Caprija i Positana i dio je klastera poznatog kao Sirenusas ili Gallos. Ovaj otok u obliku dupina najveći je u toj skupini i poznat je pod imenom Gallo Lungo.

Osim neobičnog oblika, ovaj otok ima i fascinantnu povijest koja ga čini još intrigantnijim. Naziv Sirenusas dolazi od talijanske riječi sirene, a legenda kaže da su ta mitološka bića koristila otoke kao svoje prebivalište.

Stari Grci govorili su da su imali glavu ljudi i tijelo ptice. Ova verzija iznjedrila je drugo ime otoka, Gallos, koje dolazi od talijanske riječi galli (pijetlovi).

Ovaj oku predivni otok skriva mnogo tajni. Na njemu se kroz povijest nalazio samostan, zatvor i stražarnica, a nakon što je u 19. stoljeću Italija postala ujedinjena država vlasništvo je prešlo na grad Positano.

Nakon nekog vremena grad je prodao otok jednom privatnom vlasniku koji je preprodan ruskom koreografu Leonideu Massineu 1919. godine. Massine je otok pretvorio u privatnu rezidenciju, a nekoć slavnu stražarnicu pretvorio je u plesni studio. U narednim godinama otok je promijenio još nekoliko vlasnika ne bi li ga 1996. godine kupio Giovanni Russo koji ga koristi kao svoju privatnu rezidenciju.

Ako želite istražiti ovaj otok u obliku dupina bogate povijesti, morat ćete ga iznajmiti, no to je dostupno samo rijetkim sretnicima. Dok je svakome dopušteno plivati u vodama koje okružuju otok, samo je odabranim gostima dopušteno pristajanje i razgledavanje. 

Na svu sreću, pogled na ovaj otok najljepši je kada se gleda iz ptičje perspektive, a to je dopušteno svakome.

Izvor: mymodernmet