FOTO by Instagram @euronautic.eu / @enjoytheviw_fromcroatia

Putovanja

Otok Šolta – oaza Jadrana idealna za ljetovanje u čistoj i netaknutoj prirodi

Krešimir Šustić 28. srpnja 2020.

Azurno more, veličanstvene uvale i božanstvene plaže, dovoljno su dobar razlog da se spakiramo i krenemo!

Lijepa naša poznata je po brojnim otocima idealnim za savršeno ljetovanje, koji se ističu prirodnim ljepotama i zabačenim uvalama za spajanje s netaknutom i čistom prirodom.

Jedan od takvih je i Šolta, smješten nadomak grada Splita, poznat kao “divlji otok” za aktivan godišnji odmor u srcu Dalmacije daleko od gradske buke i užurbanosti.

Za manje od sat vremena trajektom se stiže na destinaciju koja je okružena tirkizno plavim more, nenapučenim šljunčanim plažama i mjestima koja oduzimaju dah.

Brojna obiteljska gospodarstva koja prevladavaju na otoku, nude gastronomske delicije poput paštete od maslina, slanih inćuna i domaćeg vina, koje donosi pravi okus Mediterana.

Guste borove šume, stabla rogača i maslina, tradicionalan način življenja i proizvodnje, samo su neke od sitnica koje ovu jadransku oazu čine autentičnom i poželjnom destinacijom za ljetovanje.

Sa svojih 238 metara, Vela Straža je najviši vrh otoka Šolte, a nakon što se popne na veličanstveni vrh, osiguran je božanstveni pogled na grad Split koji je idealna prilika da svoje pratitelje na društvenim mrežama počastite nečim spektakularnim.

Od aktivnosti se posebno ističu bicikliranje, jedrenje azurnim morem, kao i ronjenje, koje omogućuje da se zaroni dublje ispod površine kako bi se vidjele sve prirodne ljepote morskog svijeta.

Nakon što ga jednom posjetite, svake godine željet ćete ponovno doživjeti taj osjećaj mira i blaženstva koji se rađa u ljudima prilikom boravka na njemu.