FOTO by Instagram @timotej / @chill_croatia

Putovanja

Otok Badija će vam pomoći da pronađete pravu sebe!

Mia Vodopija 30. srpnja 2022.

Ako tražite mjesto koje će vas ispuniti pozitivnom energijom imamo jedan prijedlog za vas

Dok smo još u najljepšem i najtoplijem godišnjem dobu, vrijeme je za istraživanje i putovanja! Iako smo velike sreće da je naša Hrvatska cijela prekrasna, osobiti smo fanovi otoka i otočića.

Jedan od naših najpoznatijih otoka je naravno Korčula. Korčula je povijesni utvrđeni grad na istočnoj obali otoka Korčule.

Stari grad je okružen zidinama, a ulice su raspoređene u riblje kosti omogućujući slobodno strujanje zraka, ali i štiteći od jakih vjetrova.

Od značajnijih povijesnih znamenitosti navest ćemo gotičko-renesansnu katedralu Svetog Marka, gradsku vijećnicu, te masivne gradske zidine, kao i franjevački samostan iz 15. st. s prekrasnim manastirom na otoku Badija.

Otočić Badija je možda lokacija za koju do sada niste čuli, ali ju definitivno trebate posjetiti!. Nalazi se u istočnom dijelu Pelješkoga kanala, a kanal Ježevica odvaja ga od otoka Korčule.

Na otočić redovito voze taxi barke iz grada Korčule u ljetnim mjesecima. Otok Badija ima religijski značaj jer se na njemu nalaze franjevački samostan i jednobrodna crkva svete Katarine podignuti još 1420.

Samostan je dograđen 1909., a 1950. preuređen u odmaralište, međutim od 2003. godine vraćen je u vlasništvo Franjevaca, te nije svakodnevno otvoren za posjetitelje.

S obzirom na to da je otok Badija nenaseljen i da su mu glavne atrakcije crkva i samostan, on je odlično mjesto za smirivanje duha i vraćanje nekim boljim vrijednostima.

Najviši vrh otoka je na visini od 74 m, a biljne zajednice koje dominiraju otokom su gusta makija i borova, čempresova i maslinova šuma. Na Badiji obitavaju jeleni lopatari koji su pitomi i rado se slikaju s turistima!

Prirodne ljepote otoka i njegova okruženja moguće je vidjeti u cijelosti ugodnom šetnjom makadamskom stazom koja vodi oko cijelog otoka.

Ako ne znate gdje biste išli u novu avanturu, mi vam preporučujemo Korčulu s otočićem Badija!