Ljubav & veze

Otkrivamo kada ženama u vezi dosadi seks

Antonija Andabak 13. prosinca 2017.

Ženama iz mnogih razloga pada libido, odnosno nemaju interesa za seks. Vjerujemo da su mnoge bile ( ili još uvijek ) jesu u toj fazi. Saznajte kada ženama pada interes za intimnošću i zašto je to tako.

Gdje god se okrenete, nailazite na savjete kako poboljšati svoj seksualni život i dodati tu izgubljenu iskru – bilo iz časopisa, portala, terapeuta ili vaše poznanice koja je oduvijek u savršenoj vezi. Od egzotične nove poze do suplemenata za povećanje libida, čini se da svi od nas očekuju da imamo savršen seksualni život, bilo da se u vezi pet mjeseci ili pet godina. Ipak, nova istraživanja sugeriraju da je vrijeme najveći ubojica libida, barem što se žena tiče.

Prema nedavno objavljenom istraživanju, ženama u monogamnim i dugotrajnim vezama, seks dosadi nakon otprilike jedne godine. Istražitelji sa Sveučilišta Southampton prikupili su podatke 4.839 muškaraca i 6.669 žena dobi od 16 do 74 godine. Podaci su pokazali da su oba spola pokazala manjak seksualne aktivnosti s godinama, ali i podatak da se žene umore od seksa mnogo brže od muškaraca.

Podaci također pokazuju da žene imaju dvostruko veću vjerojatnost za nezainteresiranost za seks od muškaraca, a najniži interes za seks pokazuju u dobi između 55 i 64 godine. Muškarci su s druge strane, najniži interes za seks pokazali u intervalu od 35 do  44 godine. Ukupni su rezultati pokazali da je 34 posto žena iskazalo nezainteresiranost za seksualnu aktivnost tijekom tri mjeseca ili dulje u posljednjih dvanaest mjeseci.

Što bi moglo uzrokovati ovakve, pomalo poražavajuće rezultate. Dok je dob relevantna, istraživanje nije potvrdilo da je starenje žena (tj.menopauza) glavni krivac za manjak seksualne želje. Različiti čimbenici “ubijaju”želju partnera za intimom, osobito ženama. Riječ je o povijesti loših seksualnih iskustava, izostanak emotivne povezanosti s partnerom i loša komunikacija.

Drugi ključan faktor: roditeljstvo. Istraživanje je pokazalo da promjene poput dolaska novog člana obitelji,  briga o maloj djeci i neminovni umor, značajno smanjuje libido, posebice ženama.

Iako je nemoguće propisati lijek koji funkcionira za svaki par, pomažući pritom u održavanju optimalne seksualne želje, istraživači i terapeuti predlažu otvaranje komunikacije među partnerima kako bi se povećalo emotivno zbližavanje a sukladno time će doći i kvalitetan fizički odnos. Ranija istraživanja su pokazala da osobe koje na zdrav način razgovaraju o seksu ( i drugim stvarima) neminovno imaju veće šanse održavati zdravu, zadovoljavajuću vezu i nimalo dosadan seksualni život.