FOTO by Instagram @ariana_rimac_buba / @bookofdishes

Zabava

Otkrijte zašto je zima najbolje doba za gubljenje viška kilograma!

Mia Vodopija 19. listopada 2021.

Iako mnogi misle da se kilogrami najbolje tope ljeti, to nije nužno istina...

U sklopu nove studije o mršavljenju, stručnjaci sa Sveučilišta u Kopenhagenu dvije godine su proučavali skupinu od osam muškaraca, koji su plivali tijekom hladnijih zimskih sezona i odlazili na saune nakon plivanja. Druga skupina plivača koju su promatrali nije plivala tijekom zime.

Utvrđeno je da su se plivači po hladnom vremenu bolje prilagođavali promjenama temperature u svom okruženju i imali su bolju termoregulaciju. Nadalje, istraživači su podijelili da su plivači po hladnom vremenu imali bolju aktivaciju smeđe masti – posebne vrste tjelesne masti, koja se aktivira kad se tijelo ohladi.

Ona pomaže u održavanju tjelesne temperature kada je hladno. Zbog veće proizvodnje topline, zimski su plivači tijekom hlađenja sagorjeli više kalorija. Ljudi s većim skladištenjem smeđe masti imaju manji rizik od srčanih bolesti, bolesti koronarnih arterija, dijabetesa tipa 2 i hipertenzije.

Iako ovo može zvučati zanimljivo, imajte na umu da kada je u pitanju mršavljenje, vaša prehrana, fizička aktivnost i odabir načina života čine veliku razliku.

Zbog pandemije većina nas nabacila je koju kilicu. To nije nužno smak svijeta, ali mnogi žele izgledati kao što su izgledali prije pandemije. Dok se svijet vraća u normalu, svi se pokušavamo na nove načine vratiti u formu.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Cell Reports Medicine, vježbanje u hladnom okruženju može povećati sposobnost tijela da se prilagodi različitim temperaturama – visokim do niskim i tako pojačati sposobnost sagorijevanja masti u tijelu.

To su zasigurno dobre vijesti za sve one koji su se tek nedavno odlučili na vježbanje!